Home Basis tips interieur Kamerplanten verzorgen: hoe houd ik mijn planten in leven? 19x praktische tips.

Kamerplanten verzorgen: hoe houd ik mijn planten in leven? 19x praktische tips.

door Gemma
Plantverzorging kamerplanten verzorgen planten in leven houden veel kamerplanten. Urban jungle. Tropische planten - veel planten in huis

Als je net als ik veel planten in huis hebt staan, dan is het haast een dagtaak om de planten in leven te houden. Als je veel kamerplanten in je interieur hebt staan, dan wil je ook graag dat deze goed blijven groeien en dat ze mooi blijven. Toch overkomt het de beste, dat planten niet mee willen werken. Het verzorgen van kamerplanten is niet altijd gemakkelijk. Het recept om alle planten in leven te houden heb ik niet voor je, dat komt vooral omdat iedere plant weer andere wensen en behoeften heeft. Wel geef ik je in deze blog een flink aantal tips waarmee je een groot gedeelte van de planten in leven houdt. Deze tips voor kamerplanten verzorgen werken ook voor mij, dus dan werken ze ook voor jou! Kijk en lees je mee?

Het verzorgen van kamerplanten

Iedere plant heeft andere verzorging nodig; dan is het ook helemaal niet raar dat sommige planten het niet goed doen. Vooral als je veel verschillende kamerplanten in huis hebt staan, kan het verzorgen van planten niet altijd even makkelijk zijn. Ik ga niet per plant de verzorging doornemen, maar in plaats daarvan geef ik je 19 tips voor alle planten. Wil je specifieke tips hebben voor een plant, dan raad ik je de app Plantnet of Plantsnap aan.

Plantverzorging kamerplanten verzorgen planten in leven houden veel kamerplanten. Urban jungle. Tropische planten - veel planten in huis kamerplanten verzorgen Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden?

Tips voor het in leven houden van je planten

Hieronder heb ik tips voor alle kamerplanten verzorgen in zijn algemeenheid. Voor de specifieke invulling van de tip, raad ik je aan om de plant op te zoeken via een app. Denk bijvoorbeeld aan de plaats van de plant. Dat is een belangrijk ding voor het in leven houden van je plant(en).

Tip #1: de plaats van de plant

De plaats van de plant in huis is erg belangrijk. Als je de plant koopt, kun je meestal wel lezen waar hij het liefste staat. Vaak als je een kamerplant in een tuincentrum koopt, zit er in de pot een kaartje met daarop een paar tips hoe je de plant kunt verzorgen, maar ook wat de beste plek in huis is. Meestal staat er vermeldt zon, half zon, schaduw, half schaduw. Je kunt aan een plant ook zien als de plaats niet helemaal de goede is. De plant doet het dan niet helemaal lekker. Hij geeft geen nieuwe bladeren of de bladeren verdorren. Als je dat ziet gebeuren, kun je proberen de plant naar een andere pek te verplaatsen en dan een aantal weken te wachten en te kijken of de plant zich wat kan herstellen. Dit hoeft soms niet eens door de hoeveelheid licht te komen, maar kan ook door tocht komen. Dit heeft niet veel te maken met kamerplanten verzorgen, maar het is een belangrijke basis voor het groeien en bloeien van je planten.

De plaatsen waar o.a. een plant in huis kan staan of hangen zijn de volgende:

  • In/op de vensterbank
  • Op of in een kast (als je de plant in een kast zet, is het wel belangrijk om zo af en toe de duren een aantal uren open te laten staan zodat er zuurstof bij de binnenplant komt)
  • Op de grond
  • Op een krukje
  • Hangend aan het plafond

Plantverzorging kamerplanten verzorgen planten in leven houden veel kamerplanten. Urban jungle. Tropische planten - veel planten in huis kamerplanten verzorgen Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden?

Bij het kiezen van een plek in huis voor je planten, is het aan te raden onderstaande tips te gebruiken:

  • Zet planten niet direct tegen het glas aan. Hierdoor zouden ze kunnen verbranden of juist bevriezen.
  • Plaats planten niet te dichtbij een verwarming. Voor gevoelige planten en vloerverwarming geldt, plaats ze op een verhoging zodat de verwarming verder van de plant af zit.
  • Op tochtige plaatsen kunnen planten eerder spint krijgen.
  • Cactussen willen graag een koele en droge plek in de winter.

Een handige vuistregel is dat planten met gekleurd blad meestal meer licht nodig hebben dan groene planten. Veel planten kunnen slecht tegen de volle zon, behalve cactussen en succulenten. De meeste planten hebben baat bij een lichte plek, uit direct zonlicht.

Tip #2: gelijkmatige temperatuur

Planten hebben het liefst een gelijkmatige temperatuur. Flinke schommelingen in temperatuur moet wel vermeden zien worden. Zie je bijvoorbeeld dat het erg warm/zonnig buiten wordt en de dat temperatuur flink gaat stijgen, haal dan de planten uit direct zonlicht. Hiermee voorkom je dat ze bijvoorbeeld uitdrogen. Koude tocht houden planten niet van. Een temperatuur van ongeveer 20 graden vinden ze het fijnst. Uitzonderingen daarop zijn bijvoorbeeld cyclamen. Deze planten hebben het liever wat frisser, dat is tussen de 10 en 15 graden.

Tip #3: hoeveelheid water geven aan de plant

In de wintermaanden hoef je een plant slecht de halve hoeveelheid van de zomer/lente te geven. Wil de plant graag 1x per week een beetje water? Geef hem in de winter dan 1x in de twee weken water. Wanneer je water geeft aan een plant, hangt af van de kluit. Als de kluit droog is, dan is het tijd om hem water te geven. Check dat dus wel even en geef je plant niet automatisch water. Tevens is het belangrijk om een plant te voorzien van een binnenpot en/of hydrokorrels en een pot met een gat en schaaltje om eventueel teveel aan water op te vangen. Mocht je plant teveel water krijgen, dan kunnen de wortels gaan rotten en hierdoor kan je plant dood gaan. De juiste hoeveelheid water geven is een belangrijke tips voor kamerplanten verzorgen.

Plantverzorging kamerplanten verzorgen planten in leven houden veel kamerplanten. Planten in de vensterbank - planten water geven met gieter Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden?

Bepaalde planten hebben veel water nodig, andere minder. Hieronder een aantal tips voor bekende planten:

  • Planten die veel water nodig hebben: de grond mag wel vochtig gehouden worden (Palm en Ficus)
  • Planten die gemiddeld water nodig hebben: de grond mag je korte tijd laten opdrogen (Dracaena en Aglaonema)
  • Planten die weinig water nodig hebben: de grond mag je langere tijd laten opdrogen (Sansevieria en Yucca)

Tip #4: manier van water geven

De meestgebruikte manier om planten water te geven is door ze van bovenaf water te geven. De wortels van de plant krijgen dan van bovenaf water. Toch zijn er meer manieren om de planten van water te voorzien. Je kunt ze ook op de volgende manier water geven:

  • Via waterbollen in de pot.
  • Door de planten te sproeien.
  • Door de binnenpot met plant uit de pot te halen en deze in een schaaltje met water te zetten.
  • Door de planten buiten in de regen te zetten. Dan worden de bladeren ‘schoon’ geregend en krijgen de wortels van bovenaf water.

Belangrijk is om van tevoren te achterhalen welke manieren van water geven bij jou plant past. Ook dit kun je opzoeken via een app, het kaartje in de plant (als je hem koopt in het tuincentrum of via Google bijvoorbeeld.

Tip #5: sproeien van planten

Het is zeker aan te raden om planten eens in de zoveel tijd te sproeien. Uiteraard is dit nuttiger in het voorjaar en zomer, dan in de herfst en winter. Sproeit zowel de voorkant als de achterkant. Om ervoor te zorgen dat het gesproeide water goed wordt opgenomen, is het aan te raden de plant eerst af te stoffen. Het sproeien van planten kan je met een (planten)spuit doen.

Let op! Er zijn planten die niet houden van sproeien. Planten met meer fluweelachtige bladeren of vetplanten kun je beter niet sproeien.

Plantverzorging kamerplanten verzorgen planten in leven houden veel kamerplanten. Urban jungle. Tropische planten - veel planten in huis kamerplanten verzorgen Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden?

Tip #6: de juiste grootte van de pot

Een plant vindt het niet fijn om in een te kleine pot te zitten. Vooral de wortels van de binnenplant kunnen dit niet waarderen. Is jouw plant de afgelopen periode flink gegroeid? Dan is het zeker aan te raden even te checken hoe groot de wortels zijn en of de plant een nieuwe pot nodig heeft. Neem altijd 20-30% meer omvang van een pot ten opzichte van de breedte van de wortels. Dan heeft de plant voldoende lucht en ruimte om mooi verder te kunnen groeien. De juiste grootte van de pot maakt een groot verschil voor het groeien en bloeien van je plant. Voor de kamerplanten verzorgen is de juiste grootte van de pot heel belangrijk.

Tip #7: verpotten van planten

Wanneer je een plant moet verpotten, hangt af van de plantsoort. Sommige planten groeien heel snel, terwijl andere planten wat rustiger aan doen. Het is zeker aan te raden om een plant eens in twee jaar te voorzien van een grotere pot (en binnenpot). Mocht de plant erg snel groeien, dan kun je dit beter al eerder doen.

Het verpotten doe je het liefst in de het voorjaar of zomer. Het is ook eventueel mogelijk om dit in de herfst te doen, maar de voorkeur is daarvoor. De plant is dan in bloei en heeft meer energie, vooral doordat hij ook nieuwe potgrond krijgt. Tijdens het verpotten zullen de wortelen beschadigen. Als de plant in groei is, maakt dit niet uit. Hij herstelt zich vrij snel. Het is not done om dit in de winter te doen. De meeste planten zijn dan in winterslaap en het verpotten van je plant, zal dan niet veel goeds doen.

Op de volgende manier kun je een plant verpotten:

  • Geef de plant goed water voordat je start.
  • Kies een bloempot die ongeveer 20% groter is. Dit is een bloempot (en binnenpot, als je daarvan gebruik van maakt) ongeveer één of twee maten groter.
  • Leg een laag (biologische) potgrond in de pot.
  • Haal nu de plant uit voorzichtig zijn pot. Dit kan best lastig zijn als de wortels vast zitten of als het veel wortels zijn.
  • Zet de plant met wortels in de nieuwe pot. Plaats de wortels eventueel nog wat uit elkaar. Probeer zo min mogelijk de wortels te beschadigen.
  • Vul nu de rest van de ruimte in de pot op met potgrond en duw dit zachtjes aan.
  • Geef de plant weer voldoende water. Zet de kamerplant de eerste paar dagen absoluut niet in direct zonlicht. De plant moet weer even herstellen van de ontpotsessie.

Goed om te weten: als je niet wilt dat de plant groter wordt, dan kun je enkele buitenste wortels afknippen.

Tip #8: gebruik een binnenpot

Het gebruik van een binnenpot is zeker aan te raden. Het voordeel van een binnenpot is dat de wortels van de plant beschermd blijven. Geef je per ongeluk een keer teveel water, dan schaadt dit niet meteen de wortels. Ook is een binnenpot handig om de plant van onderaf water te geven. Je kunt de plant met binnenpot er zo uit halen en dan water geven. Ook kun je met een binnenpot checken of de wortels te groot worden voor de pot.

Plantverzorging kamerplanten verzorgen planten in leven houden veel kamerplanten. Urban jungle. Tropische planten - veel planten in huis kamerplanten verzorgen Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden?

Tip #9: plantenvoeding geven

In het voorjaar en zomer hebben de planten voeding nodig. Mocht je een plant verpot hebben, dan heeft deze plant voor de komende twee maand weer voeding. Daarna kun je de planten plantenvoeding geven. Je hebt universele voeding of speciale voeding. Dit verschilt per plant. Mocht je daarover meer willen weten, laat je dan informeren in een tuincentrum. Je kunt vloeibare plantenvoeding geven, tegelijk met het geven van water. Je kunt ook tabletjes of sticks gebruiken. Deze plaats je in de grond. Iedere keer dat jij je plant wat water geeft, zal de plant een klein beetje voeding krijgen. Voordeel hiervan is dat je dit één keer per jaar in de grond stopt en daarna hoef je niet meer handmatig voeding te geven. Je geeft planten geen voeding in de herfst en winter.

Tip #10: dode/droge bladeren en bloemen verwijderen

Naast de standaard dagelijkse/wekelijkse verzorging, is het handig om zo af en toe jouw planten na te lopen op gele, droge en/of dode bladeren en bloemen. Verwijder deze gewoon. Knip ze af met een snoeischaar. De planten zien er dan een stuk frisser uit. Bovendien hebben ze dan weer meer energie voor de groei van de levende bladeren en/of bloemen. Dit is een hele simpele tip als het gaat om kamerplanten verzorgen.

Tip #11: snoeien van planten

Door het snoeien van binnenplanten, stimuleer je de groei van de plant. Snoei hierbij ongezonde en dode bladeren weg. Dan krijgt het gezonde deel van de kamerplant meer energie. Ook kun je een plant wat ‘uitdunnen’. Je kunt dan takjes weghalen als je ziet dat de plant wat te dicht groeit. Het zonlicht kan dan minder goed bij alle bladeren komen. Het is ook verstandig om dode bloemen te snoeien. dit doe je door ze te snoeien aan de basis van de bloem.

Je kunt ook snoeien als je niet wilt dat de plant te groot wordt. Je kunt hem dan in vorm snoeien. In de wintermaanden is de plant in rust. Ga dan je plant niet snoeien. In het voorjaar kun je je plant dan als eerste weer snoeien.

Gebruik bij het snoeien van een plant altijd een schone en scherpe snoeischaar.

Plantverzorging kamerplanten verzorgen planten in leven houden veel kamerplanten. Urban jungle. Tropische planten - veel planten in huis kamerplanten verzorgen Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden?

Tip #12: checken op beestjes + bestrijden

Er zijn helaas ook veel vormen van beestjes die de groei van de planten niet bevorderen en soms zelf door dood gaan. Bij de planten water geven is het handig om even een kleine check te doen of je mogelijke beestjes ziet die niet thuis horen in de plant. Veel voorkomende plagen zijn trips, rouwvliegjes en bladluis/wolluis. Mocht je deze tegenkomen bij je plant, onderneem dan zo snel mogelijk actie. Mocht je trips zien bij planten, isoleer ze dan zo snel mogelijk want ze kunnen eenvoudig en snel andere planten besmetten. Een mengsel van azijn en water helpt bij trips. Beschadigde bladeren kunnen helaas niet meer herstelt worden. Rouwvliegjes zijn te bestrijden met gele plakkaarten en aaltjes. Wolluis is eenvoudig af te spoelen onder de kraan. Zorg ervoor dat wolluis niet bij de wortels komt, dan is het lastiger om deze plaag te bestrijden.

Tip #13: gebruik goede potgrond

Het gebruiken van goede potgrond wordt nog wel eens onderschat. Ik maak zelf gebruik van biologische potgrond en ik kijk goed naar het soort plant en de potgrond die daarbij zou kunnen passen. Twijfel je over het soort potgrond, laat je dan adviseren in het tuincentrum of bij bijvoorbeeld de Welkoop. Ik raad het niet aan om de ‘goedkope’ potgrond uit de supermarkt te gebruiken voor kamerplanten. Mijn ervaring is dat planten het er minder goed op doen en dat ik eerder last van rouwvliegjes krijg. Deze potgrond kun je uitstekend gebruiken voor planten in de tuin.

Tip #14: de juiste luchtvochtigheid in huis

Ook luchtvochtigheid in huis speelt een rol bij de groei van kamerplanten. Ideaal voor kamerplanten is een luchtvochtigheid van 40% tot 60%. In de meest huizen is de luchtvochtigheid rond de 30%. Om te voorkomen dat planten uitdragen en dat bladeren bruin kleur en/of vervormen, kun je de planten vaker een sproeibeurt geven. Ook een (elektronische) luchtbevochtiger is een aanrader. Wil je graag weten wat de luchtvochtigheid in huis is? Dan kun je dat meten met een hydrometer. Dat is een klein apparaatje wat zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid meet.

Plantverzorging kamerplanten verzorgen planten in leven houden veel kamerplanten. Urban jungle. Tropische planten - veel planten in huis kamerplanten verzorgen Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden?

Tip #15: kamerplanten afstoffen

Hoe gek het ook klinkt, het afstoffen van je planten is goed voor ze. Bladeren die stofvrij zijn kunnen al het beschikbare licht opnemen. Hierdoor kunnen ze sterk en gezond blijven. Hoe kun je bladeren afstoffen? Hiervoor gebruik je een zachte en vochtige doek. Je ondersteunt het blad met je handen als je het blad afneemt. Als je een plant hebt met (veel) fijne blaadjes, dan kun je hem ook onder de kraan of douche zetten. Dit is net even iets handiger. Wat wel belangrijk is, dat er geen water in de pot blijft staan. Planten die je beter niet onder de kraan kan zetten, zijn vetplanten of harige planten. Deze planten kun je afstoffen met zachte, maar wel droge borstel. Deze tip voor kamerplanten verzorgen wordt door veel mensen vergeten of vaak weten mensen niet dat het afstoffen ook belangrijk is.

Tip #16: laat een nieuwe plant acclimatiseren

Laat je nieuwe binnenplant eerst eerst even wennen. Planten houden niet van al te grote temperatuursveranderingen. In een tuincentrum is het meestal niet warmer dan een graad of 10-15. Het is dan ook raadzaam om planten op een koele plek (niet onder de 15 graden) in huis te laten wennen. Daarna kun je hem op een plek neerzetten waar hij meer tot zijn recht komt en wat zijn uiteindelijke plek wordt.

Tip #17: laat planten in de winter meer met rust

In de winter gaan veel planten in een soort van winterslaap, dan hebben is er niet veel kamerplanten verzorging nodig. Er gebeurd dan niet zoveel. Ze maken geen nieuwe bladeren en/of nieuwe bloemen. Ook kan het zijn dat ze bladeren verliezen. Schrik hier niet van! Je zult zien dat ze in het voorjaar weer beginnen met groeien en bloeien. In de winter kun je de plant dan ook minder water geven. Halveer bijvoorbeeld. Van 1x per week naar 1x per twee weken. En plantenvoeding heeft de plant dan ook niet nodig. Vanaf het voorjaar kan je de plant dit weer geven.

Plantverzorging kamerplanten verzorgen planten in leven houden veel kamerplanten. Urban jungle. Tropische planten - veel planten in huis kamerplanten verzorgen Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden?

Tip #18: de plant af en toe omdraaien

Vooral als de plant van zonlicht houdt, is het aan te raden om de planten zo af en toe om te draaien. Dan krijgt de andere kant van de plant ook zonlicht.

Tip #19: planten op een vast moment verzorgen

Plan wanneer je planten water geeft en gaat verzorgen. Plan de wekelijkse verzorging op een vast moment in de week. Dit geeft structuur aan het verzorgen van je kamerplanten. Naast het geven van water, is het dan ook zeker aan te raden om te checken op beestje, wat te snoeien, te sproeien enz.

Waarom gaan al mijn planten dood?

Die vraag stel ik mezelf helaas nog wel eens. Hoe kan het nu dat deze plant het loodje legt en waarom doet een andere plant het nu zo goed? Ik heb daar niet heel vaak een passend antwoord op, maar zo af en toe lukt het me wel om het te achterhalen. In ieder geval helpen bovenstaande tips voor kamerplanten verzorgen zeker. Hieronder noem ik een aantal redenen waarom een plant dood kan gaan zijn:

  • Het geven van teveel water aan de plant, waardoor er wortelrot ontstaat. Oplossing: geef een plant pas water als de grond en de kluit droog aan voelt. Mocht je plant wortelrot hebben, dan is je plant helaas verloren. Wortelrot is niet te herstellen.
  • Plant staat teveel in de zon. Oplossing: bepaalde planten staan graag in de zon zoals een cactus, Bananenplant, Sansevieria en een Strelitzia. Wanneer je dat weet, kun je de plant het beste verplaatsen naar een plek met meer zonlicht. Let er wel op, dat je dit rustig aan doet. Dus eerst een plek met iets meer zon, om de plant na een tijdje nog meer in het zonlicht te zetten.
  • Plant staat teveel in de schaduw. Oplossing: bepaalde planten staan liever in de halfschaduw of schaduw. Denk hierbij aan binnenplanten als de Palm, Gatenplant, Graslelie en de Pannenkoekplant.
  • Planten laten uitdrogen door een lage luchtvochtigheid. Oplossing: een goede luchtvochtigheid in huis voor binnenplanten zit tussen de 40 en 60%.
  • De wortels hebben te weinig ruimte in de pot. Dit zie je meestal niet aan de buitenkant. Oplossing: mocht je plant een binnenpot hebben, dan kun je deze van de wortels afhalen om te kijken hoeveel ruimte de wortels hebben. Als de wortels om de potgrond heen gekruld zitten, dan is het tijd voor een grotere pot. Kies voor één die 20% groter is.
  • Wolluis, trips of ander ongedierte. Alle twee heb ik meerdere malen helaas al meegemaakt. Oplossing: voor ieder soort ongedierte is er weer een andere methode om er vanaf te komen.
  • Plant is te snel verplaatst naar een andere omgeving/plaats. Denk bijvoorbeeld aan grote verschillen in temperatuur of zonlicht. Oplossing: laat een plant rustig wennen als je deze naar een andere omgeving verplaatst of als je de plant verplaatst. Doe dit rustig aan. Stapje voor stapje.

Plantverzorging kamerplanten verzorgen planten in leven houden veel kamerplanten. Urban jungle. Tropische planten - veel planten in huis kamerplanten verzorgen Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden?

Hoe kan je een plant redden?

Met deze tips kom je een heel eind om planten weer levend te krijgen. Helaas lukt het niet altijd om een plant te redden. Dat kan gebeuren. Vaak snoei ik een plant, waarvan ik denk dat deze niet meer goed groeit. Ik snoei hem dan flink en dan is het afwachten. Zo heb ik een aantal planten kunnen redden, maar ook een aantal niet. Ik wens je veel succes!

Wat vind je van deze tips voor het verzorgen van kamerplanten? Heb jij nog meer tips? Ik hoor het graag van je! Laat je een reactie hieronder achter? Ik ben benieuwd!

Veel-liefs-gemma

Wil je graag deze blog delen op Pinterest? Dan kun je daarvoor heel gemakkelijk onderstaande foto’s gebruiken:

basis tips om planten te verzorgen planten in leven houden tips kamerplanten verzorging veel planten in huis Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden? basis tips om planten te verzorgen planten in leven houden tips kamerplanten verzorging veel planten in huis Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden? basis tips om planten te verzorgen planten in leven houden tips kamerplanten verzorging veel planten in huis Hoe houd ik mijn planten in leven? Hoe krijg je een plant weer levend? Hoe kan je een plant redden?

You may also like

Wil je graag een reactie achterlaten? Dat kan hier...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.