De meeste mensen vinden verhuizen geen pretje. Toch kan een goede voorbereiding wel prettig zijn, en het maakt het verhuizen vooral een stuk gemakkelijker. Ook wij moesten verhuizen van onze ene woning naar onze houten schuurwoning. Bovendien vielen wij met de neus in de boter, want de overgang van de ene naar de andere woning lukte nog niet. Het nieuwe huis was nog niet klaar om in te wonen. Wij moesten in de tussentijd ook nog 2 maanden op een andere locatie verblijven. Dat betekende 2x verhuizen. Met al deze ervaring van het verhuizen met kinderen, deel ik graag mijn verhuistips in deze blog. Kijk en lees je mee in deze blog?
Verhuistips
Een groot deel van het verhuizen is inpakken. Het is belangrijk dat dit goed gebeurd. Ik heb daarom de tips opgedeeld in de meeste handige en algemene verhuistips en inpaktips voor het verhuizen. Hieronder licht ik ze toe.
Handige & algemene verhuistips
Hieronder alleen eerst de algemene verhuistips, daarna ga ik specifieke tips geven voor het inpakken.
Verhuistip #1: begin op tijd met voorbereiden
Een open deur, maar het is erg belangrijk om op tijd te beginnen. Een week of zelfs een paar dagen van tevoren beginnen, is niet aan te raden. Ik ben zelf drie maanden van tevoren al begonnen. Naast het verhuizen moesten we namelijk ook nog klussen, spullen uitzoeken / kopen en voor de kinderen zorgen. Het verhuizen moest bij ons in kleine stapjes. Mocht je tijd genoeg hebben, dan is een maandje of een aantal weken ook voldoende.
Verhuistip #2: kamer voor kamer
Begin met de kamer waar je het minst komt, of waar spullen staan die je het minst gebruikt. Vaak is de zolder een plaats waar veel mensen beginnen met inpakken. Hier staan spullen die nu veel gebruikt worden. Ga pas verder met inpakken van een andere kamer, als de ene kamer of ruimte grotendeels af is. Zo hou je de spullen van bepaalde ruimtes bij elkaar, en krijg je niet dat spullen door elkaar gaan.
Verhuistip #3: ontspullen
Het is zeker aan te raden om met deze tip te beginnen!
Als je begint met inpakken, is het een mooi moment om kritisch te kijken naar de spullen die je hebt. Bedenk goed of je de spullen in een volgend huis ook zou willen gebruiken, en probeer ook zoveel mogelijk weg te doen. Want: hoe minder spullen je hebt, hoe minder spullen je hoeft te verhuizen. Daarnaast heb je er niks aan als spullen meteen alweer naar zolder gaan, en niet gebruikt worden. Mocht je spullen een of meerdere jaren niet gebruikt hebben, dan zou ik er zeker over nadenken om die spullen weg te doen. Meestal zie je ze op dat moment, maar zodra ze er niet meer zijn ben je ze alweer vergeten. Ik zou bij deze tip wel even wat langer stilstaan en flink wat tijd aan besteden.
Lees ook: ontspullen van je interieur
Verhuistip #4: sorteren van spullen
Waarschijnlijk zul je bij het verhuizen alle tips door elkaar gebruiken. Dat is ook prima. Het sorteren van spullen is belangrijk om te doen, voordat de spullen in dozen gaan. Zo heb je dezelfde dingen bij elkaar. Mocht je een keer iets zoeken, wat waarschijnlijk wel gaat gebeuren of je bent iets kwijt, dan weet je het sneller te vinden. Ik zorgde er bijvoorbeeld voor dat alle kleine blikjes verf bij elkaar in één doos zaten, de grotere blikken in een andere doos. Je kunt ook alle verf bij elkaar in doen, maar als je veel verf hebt is het aan te raden die te verdelen over dozen.
Verhuistip #5: stevige dozen gebruiken
Het gebruiken van stevige dozen is raadzaam. Spullen kunnen zwaar zijn, maar ook bij het verhuizen zelf zijn de spullen dan ook beter beschermd.
Bananendozen kun je ook gebruiken als verhuisdoos. En speur Marktplaats vooral ook eens af naar verhuisdozen.
Verhuistip #6: dozen nummeren + labelen
Om overzicht te houden kun je een dozenlijst maken met daarin de nummers van de dozen. Zet op alle dozen een nummer. Uiteraard wel andere nummers. Label ook wat erin in de doos zit, en in welke kamer deze moet komen te staan in het nieuwe huis. Ook dit kun je zetten op een dozenlijst zetten.
Verhuistip #7: kasten en laden leeg + lades/deurtjes dichtplakken
Als je kasten gaat verhuizen en andere objecten met lades, dan is het raadzaam om deze leeg te halen en de lades en deurtjes dicht te plakken. Zo kunnen ze niet open gaan tijdens het rijden. Ook kunnen kasten of lades er niet uit vallen.
Verhuistip #8: opmeten
Het is aan te raden om van tevoren op te meten hoe groot bepaalde dingen zijn en of ze door een deur kunnen bijvoorbeeld. Heel onhandig als blijkt dat het niet kan. Daar kun je beter niet tijdens het verhuizen achterkomen.
Verhuistip #9: materiaal tijdens het verhuizen
Als je zwaardere dingen moeten tillen, is bijvoorbeeld een steekkar handig en eventueel spanbanden en werkhandschoenen. Hiermee kan je voorkomen dat je flink rugpijn krijgt. Doeken en zacht materiaal kunnen ze helpen om zware en/of grote dingen te verplaatsen.
Verhuistip #10: vervoer voor verhuizen
Hoe verder weg je gaat verhuizen, hoe handiger het is om een busje of vrachtauto te huren. Dan hoef je namelijk niet zo heel vaak te rijden. Als je dichtbij gaat verhuizen kun je nog steeds een busje huren, maar kun je wellicht ook met auto’s en kar de spullen verhuizen. Je moet dan alleen wel een paar keer extra rijden.
Verhuistip #11: helpers bij het verhuizen
Verhuizen gaat gemakkelijker als je helpers hebt. 4 tot 6 mensen erbij zijn handig. Uiteraard ook afhankelijk of je dichtbij gaat verhuizen of juist ver.
Verhuistip #12: inpakdoos voor de 1e nacht
Maak één of twee verhuisdozen waar de spullen inzitten voor de 1e nacht nadat je verhuisd bent. Je hebt namelijk tijdens en na het verhuizen niet de tijd, zin of puf om alle dozen bij langs te gaan. Dus is het handig als je alles wat belangrijk is voor de 1e nacht bij de hand te hebben. Schrijf dit goed op de doos, en zet deze doos als laatste in auto/vrachtauto. Dan heb je deze snel.
Verhuistip #13: adres wijzigen
Het is van belang om jouw nieuwe adres op tijd te wijzigen zodat post niet naar het oude adres wordt gestuurd.
Verhuistip #14: plannen van de verhuizing
Het handig om de verhuizing goed te plannen. Dus ga niet lukraak aan de slag, maar heb een plan met een planning. Dat hoeft niet persé op papier te staan, in je hoofd of telefoon is ook mogelijk. Kun je wel wat hulpen gebruiken bij het plannen van de verhuizing, check dan hier de planning voor verhuizing.
Verhuistip #15: check de checklist
Als laatste tip: heb je alles? Ben je niks vergeten? Hier vind je een verhuischecklist om te controleren of je alles hebt gedaan en/of geregeld hebt. Wel handig om minimaal een maand van tevoren al te starten met deze checklist.
Inpaktips verhuizen
Naast bovenstaande tips heb ik ook een aantal tips tijdens het inpakken.
Inpaktip #1: inpakken van servies
Servies is breekbaar, en deze moet dus extra goed verpakt worden. Je kunt voor kopjes, bordjes en ander soort servies papier gebruiken. Ook kun je noppenfolie gebruiken. Stop ze in niet al te grote sozen, en je kunt kleren en handdoeken gebruiken om ze tegen schokken te beschermen. Plaats de meest zware spullen onderin de doos. Plaats flessen rechtop in de doos. Zet geen scherpe dingen bij breekbare dingen.
Geef duidelijk op de verhuisdoos aan dat het om breekbare spullen gaat.
Inpaktip #2: vulmateriaal
Probeer te voorkomen dat spullen in een doos gaan schuiven. Vul daarom op met vulmateriaal, zodat de spullen op zijn plek blijven tijdens de verhuizing en om schade te voorkomen.
Inpaktip #3: orde houden
Plak alle dozen goed dicht, en zorg ervoor dat de dozen niet te zwaar zijn. Maar verdeel de spullen ook goed. Zwaardere spullen stop je onderin een doos. De lichtere spullen gaan bovenin. Probeer de dozen niet te zwaar te maken, en maximaal 20 kilo aa te houden. Dit maakt het verhuizen makkelijker. Een verhuisvuistregel: hoe zwaarder de voorwerpen, hoe kleiner de doos moet zijn.
Inpaktip #4: lampen inpakken
Voor het verhuizen van lampen, is het handig om de gloeilamp en lampenkap te verwijderen. Rol het snoer van de lamp op. Gebruik keukenrol om de lampenkap in te wikkelen. Plaats deze lampenkap rechtop in de verhuisdoos.
Inpaktip #5: spiegels, lijsten en schilderijen inpakken
Spiegels, (foto)lijsten en schilderijen kun je het beste inpakken door ze op hun kant te plaatsen in zware, degelijke dozen. Spiegels, fotolijsten en schilderijen en andere breekbare spullen moet je voorzichtig inpakken. Je kunt ze nog extra bescherming geven door ze in te pakken met noppenfolie, plastic of handdoeken.
Na het inpakken en het verhuizen, wordt het tijd om de dozen uit te gaan pakken. En om de spullen die je gaat uitpakken, te gaan stylen in bijvoorbeeld de woonkamer. Net zoals hieronder.
Heb jij nog aanvullende tips voor verhuizen en/of inpakken? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!
Wil je deze blog graag delen op Pinterest? Daar kun je heel gemakkelijk onderstaande foto voor gebruiken: