Zodra het voorjaar wordt en de zon weer gaat schijnen, dan heb ik zin om in de tuin bezig te gaan. Bezig te gaan om de tuin mooi te maken en ervoor te zorgen dat er bloemen gaan groeien en bloeien. Ik schreef eerder al over het maken van een pluktuin inclusief de dahlia’s in potten die ik plantte. Ook voor dit jaar is dat weer het plan. De pluktuin heeft hier vorig jaar alleen gebloeid in de vorm van de dahlia’s. En daar was ik niet ontevreden over. Ze groeiden uit tot best mooie en grote dahlia’s. De één wat groter en uitbundiger dan de ander.
Dit jaar wil ik toch wel weer graag een pluktuin. Helaas is onze tuin nog niet gereed. Lees: hij moet nog omgeploegd worden en er moet nog zand vanaf gevoerd worden en goed zand naar toe gebracht worden. Waarschijnlijk zal onze pluktuin daarom in bakken geplaatst worden. Op zit is dat niet erg, het is lekker overzichtelijk. Bij de keuze welke planten in de pluktuin gaan en welke er uiteraard geschikt voor zijn, ging ik op zoek. Van voorgaande jaren heb ik nog wel wat zaadjes geoogst, deze gebruik ik weer. Maar ik wil de pluktuin ook graag uitbreiden met meer bloemen. En zo ben ik tot een lijst gekomen met bloemen die uitstekend in een pluktuin kunnen staan. Ze zijn makkelijk in onderhoud en ze staan mooi op en in een vaas(je). Kijk en lees je mee in deze blog met daarin 17 tips voor pluktuin bloemen?
Tuin maken met pluktuin bloemen
De meeste plukbloemen zijn eenjarig, dus deze zullen na een jaar niet nog een keer bloeien. Je moet ieder jaar opnieuw de bloemen van de pluktuin zaaien. De pluktuin bloemen kun je zaaien vanaf ongeveer maart/april. De meeste plukbloemen zullen dan rond juni/juli opkomen. Voordat de zaden in de grond stopt, kun je ze eventueel voorzaaien. Maar vooral als je veel zaadjes in de pluktuin stopt, is voorzaaien wel veel werk. Als je de zaden in de grond gaat stoppen, is het aan te raden de grond even los te ploegen. Plaats de zaden niet te dicht bij elkaar. Mocht het toch onverhoopt gebeuren, dan kun je na het opkomen van de bloemen, deze uitdunnen. Plaats de pluktuin zoveel mogelijk in de zon. De pluktuin bloemen houden veel van zon.
Je kunt beginnen met zaaien van de pluktuin bloemen zaadjes vanaf maart. De plukbloemen die hieronder genoemd worden, houden allemaal van een zonnige plek.
Mocht je eerder bloemen in de tuin hebben gehad en je hebt daar zaden van kunnen oogsten, gebruik deze dan ook vooral in je ‘nieuwe’ pluktuin.
Plukbloem #1: IJzerhard (Verbana) – mooie paarse bloem
Deze pluktuin bloem is een mooie paarse bloem. Een leuke bijkomstigheid is dat deze bloem vlinders aantrekt. Hij bloeit voornamelijk in juli en september. Deze bloem kan maar liefst 100 tot 140 cm hoog worden.
Plukbloem #2: Kattenstaart – mooie paars/lila bloem
Net als de ijzerhard is de kattenstaart ook een bloem die vlinders aantrekt. Het is een mooie paarse bloem, die bloeit in juli en september.
Plukbloem #3: Meisjesogen ‘Grandiflora’ – mooie gele bloem
Deze gele bloem is een liefhebber van bijen. Mocht je deze bloem, samen met de Kattenstaart en IJzerhard bij elkaar plaatsen, dan zal dat veel bijen en vlinders trekken. De bloem bloeit voornamelijk in juli en augustus.
Plukbloem #4: Duizendkoop – mooie rood/roze bloem
Als één van de weinige bloemen in deze top 17, bloeit deze plukbloem in mei en juni. Je hoeft dus niet heel lang te wachten op deze bloem. Je ziet hem in het rood, roze en wit.
Plukbloem #5: Rode zonnehoed – mooie roze bloem
Deze bloem met hoed, vandaar ook de naam zonnehoed, trekt vlinders aan. Bloeien doet deze plant in juli en oktober. Ze ziet deze bloem voornamelijk in het geel en roze. Deze bloem kan maar liefst 100-120 cm hoog worden.
Plukbloem #6: Korenbloem (Centaurea cyanus) – diverse kleuren (o.a. donkerpaars)
De korenbloem is er in veel verschillende kleuren van donkerblauw en lichtblauw tot aan donkerpaars en lila. Ook zijn er witte, roze en varianten met streepjes. Als je veel plukt van deze bloem, dan zal deze bloem nog meer bloemen geven.
Tip: wil je de hele zomer korenbloemen in je pluktuin? Zaai ze dan met tussenperiodes van ongeveer drie weken. Dan komen er steeds weer nieuwe korenbloemen.
Plukbloem #7: Cosmea (Cosmos) – diverse kleuren
De Cosmea is een fragiele bloemen. Je ziet hem ook niet gauw in een bloemenwinkel terug. Plaats de Cosmea niet op een te voedzame grond, dan zul je maar weinig bloemknoppen zien. De plant maakt dan vooral blad/loof aan. Je kunt deze pluktuin bloem krijgen in het wit en roze, maar ook in pasteltinten, in twee kleuren, met streepjes en in een dubbelbloemige variant.
Plukbloem #8: Duifkruid (Scabiosa) – diverse kleuren
Deze bloem is een weidebloem eigenlijk. Hij is verkrijgbaar in diverse kleuren; van wit en lila tot aan rood en blauw. Het voordeel van deze bloem is, dat als je de bloemen gaat knippen, dan blijft deze nieuwe bloemen aanmaken. Deze Duifkruid wordt ook wel schurftkruid genoemd. Afhankelijk van het soort Duifkruid dat je gebruikt, is het een eenjarige of een meerjarige bloem. Eenjarige soorten zijn bijvoorbeeld de Scabiosa atropurpurea. Meerjarige soorten zijn bijvoorbeeld de Scabiosa caucasica en de Scabiosa columbaria.
Plukbloem #9: Bolderik (Agrostemma githago) – mooie paarse bloem
Deze prachtige paarse bloem is één van mijn favorieten. De Bolderik wordt erg gewaardeerd door hommels en bijen. Deze bloem groeit van juni tot augustus. Hij wordt ongeveer 75 cm.
Plukbloem #10: Slaapmutsje (Eschscholzia californica) – mooie oranje bloem
Deze bloem wordt ook wel Californische klaproos genoemd. Deze bloemen bloeien van juni tot september. Ze worden ongeveer 40 cm hoog. De bloem komt oorspronkelijk uit Amerika. Het slaapmutsje is een sterke plant. Hij kan op veel plekken goed overleven. Zelfs in bijvoorbeeld de kieren van een stoeptegel kan deze oranje bloei nog tot bloei komen.
Plukbloem #11: Goudsbloem (Calendula) – mooie oranje bloem
Deze soort bloem staat lang in bloei; van juni tot oktober. Het is, net als de meeste plukbloemen, een eenjarige soort. Hij heeft vaak een feloranje of een felgele kleur.
Plukbloem #12: Rolklaver (Lupinus luteus) – mooie gele bloem
Deze plant is er één met veel gele bloemen. Hij bloeit in juli en augustus. Na de bloei kan je de plant afknippen op 10 cm boven de grond. De lupine zal het voorjaar erna weer uitlopen en opnieuw bloeien vanaf juni.
Plukbloem #13: Incarnaatklaver/Karmozijn klaver (Trifolium incarnatum) – mooie rode bloem
De incarnaatklaver is een bijzondere soort klaver. Hij heeft knalrode bloemen. Hij is mooi en hij is nuttig voor bijen en andere insecteren. Hij komt oorsprongelijk uit Zuid-Europa. Hij kan ongeveer 25 cm hoog worden.
Plukbloem #14: Zinnia’s – diverse kleuren
Zijn het nu dahlia’s of toch Zinnia’s? De pluktuin bloem Zinnia lijkt heel erg op een dahlia. Deze bloem wordt veel gebruikt als snijbloem. Hij blijft op vaas makkelijk twee weken mooi. De Zinnia soort Bernary kan wel bloemen geven van soms 10 centimeter! De soort Lilliput gevat wat kleinere bloemetjes. Je kunt kiezen uit heel veel verschillende kleuren. Ook kun je kiezen voor een lagere variant, de Zinnia haageana ‘Persian Carpet’. Ook deze is er in diverse kleuren.
Plukbloem #15: Lampenpoetsersgras (Pennisetum) – groen/bruin siergras
Dit is het enige siergras wat tussen de bloemen staat. Van augustus tot in oktober bloeit dit gras. Het mooie aan deze plant is, dat het lang zijn sierwaarde behoudt. Je snoeit hem pas na de winter, tot ongeveer 10 centimeter van de grond af.
Plukbloem #16: Gipskruid – witte plukbloemen
Als een van de weinige pluktuin bloemen, is deze bloem wit. Hij bloeit voornamelijk in juni en augustus.
Plukbloem #17: Strobloemen – diverse kleuren
De strobloem is een knapperige en kleurige pluktuin bloem. Wist je wel dat aan één plant ongeveer acht stelen kunnen komen? En aan die ene steel zitten dan ook heel vaak meerdere knoppen. Je krijgt dan dus heel veel bloemen. Je kunt deze bloem ook goed als droogbloem gebruiken. Tijdens het drogen blijft de kleur goed bewaart, bij veel bloemen zie je dat ze tijdens het drogen de kleur minder wordt. Deze bloem bloeit van eind juni tot eind augustus.
Bonus plukbloem: Dahlia’s
Een hele mooie bloem en deze bloem is niet eenjarig, maar je kunt de knollen (deze bloem groeit niet uit zaden) vaker gebruiken. Belangrijk daarbij is dat je dahlia na IJsheiligen in de grond stopt (als de vorst uit de grond is) en dat je eind oktober (voor de eerst vorst) de knollen uit de grond haalt. Net als de andere pluktuin bloemen, houden dahlia’s van veel zon. Water vinden ze prima, maar niet in grote hoeveelheden. Laat ze dus niet verzuipen. Dan verrotten de knollen en kun je ze al verloren beschouwen.
Deze plukbloemen zijn bij mij in de pluktuin terug te vinden, maar dit zijn ze niet allemaal. Mochten de plukbloemen uitkomen, dan maak ik er mooie veldboeketten van en deze deel ik dan graag met je via een blog.
Pluktuin bloemen zaden
Hieronder vind je een aantal zaden die je kunt gebruiken voor plukbloemen. Wil je meer weten over een soort zaadje? Klik dan op de foto en je komt bij de winkel/webshop terecht die de zaden verkoopt:
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Wat vind jij van deze plukbloemen? En wat vind jij van het maken en hebben van een pluktuin? Ben jij net zo enthousiast als dat ik ben? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!
Wil je graag deze blog delen op Pinterest? Dan kun je deze blog makkelijk delen door onderstaande foto’s te gebruiken: