Is jouw plant de afgelopen tijd enorm gegroeid? Of heb je het idee dat hij niet meer zo lekker in z’n vel (blad) zit? Het kan dan zomaar zijn dat het tijd is om jouw plant te verpotten. Je kunt het niet zien, maar als je plant erg is gegroeid, groeien de wortels ook. Dat kan resulteren in te grote wortels in een te kleine ruimte. Hierdoor kan jouw plant niet meer groeien en de nodige voedingsstoffen opnemen. Het verpotten van een plant is meer dan jouw groene vriend overzetten van de ene naar de andere pot. Ik vertel je in deze blog wat je wel en niet moet doen tijdens het verpotten van je plant. Want wist je wel, dat je niet in alle seizoenen van het jaar je kamerplant kunt verpotten? Daarnaast geef ik je extra tips voor een gelukkig en gezond plantenleven! Lees je mee in deze blog?
Je plant verpotten: waarom is dat zo belangrijk?
Waarschijnlijk heb je jouw plant-pot combinatie speciaal zo uitgezocht en wil je er eigenlijk geen afscheid van nemen. Die pot vind je namelijk té leuk om weg te doen. Toch is het belangrijk om te bedenken hoe lang jouw plant al in deze pot zit. Het kan namelijk zijn dat je plant (en de wortels) flink zijn gegroeid de afgelopen tijd. Een plant in een pot moet het doen met een stuk minder aarde dan dat hij in de volle grond zou staan. De wortels hebben hierdoor minder ruimte om te groeien. Als je wil dat jouw plant verder groeit, is het dus verstandig om je plant te verpotten. Het verpotten van je kamerplant is tevens één van de tips om je planten in leven te houden.
Ook kunnen de wortels van jouw plant in de knel komen te zitten, hierdoor kunnen ze geen kant meer op en nemen ze ook geen essentiële voedingsstoffen meer op. Ook verslechterd de kwaliteit van de potgrond die jij ooit bij je plant hebt gedaan. Potgrond zit vol voedingsstoffen, maar na verloop van tijd heeft de plant al de nodige voedingsstoffen opgenomen. Het van tijd tot tijd verversen van de potgrond is dus belangrijk voor de gezondheid van je plant. Nu ben je hopelijk overtuigd van het belang van het verpotten. Laten we aan de slag gaan.
Stap 1: een nieuwe pot zoeken
Een plant verpotten doe je met een reden. Je wil dat hij genoeg ruimte heeft om te groeien en om essentiële voedingsstoffen op te nemen. Dat betekent dus: je hebt een grotere pot nodig. Je vraagt je vast af: hoeveel groter moet die pot zijn ten opzichte van je huidige pot? Wij adviseren om idealiter een pot die 20% groter is aan te schaffen. Is je huidige pot 20 cm in diameter? Zoek dan een nieuwe pot met een diameter van 24 cm.
Het prepareren van je nieuwe pot kan beginnen. Nieuwe potten kun je het beste even wassen met wat zeep en water. Zo verwijder je eventuele bacteriën. Spel hem na het wassen met zeep, nog een keer goed af met water. Heb je een terracotta pot gekocht? Snappen we, de terracottakleur staat altijd prachtig bij een groene kamerplant. Zorg ervoor dat je deze pot minimaal 24 uur van tevoren goed onder water zet. Een terracotta pot zuigt namelijk veel water op. Als je zorgt dat de pot van tevoren al volgezogen is met water, voorkom je dat hij meteen het water van je nieuwe plant opzuigt.
Stap 2: check of je alle benodigdheden in huis hebt
Wat je precies nodig hebt om jouw plant te verpotten, vertel ik je graag. Zorg dat je het volgende in huis hebt: verse potgrond, hydrokorrels en plantenvoeding. Goede en verse potgrond is essentieel voor de gezondheid van je plant. Natuurlijk stelt de ene plant wel meer eisen dan de andere. Er zijn makkelijke kamerplanten waarnaar je nauwelijks omkijken hebt. Deze planten hebben niet veel water nodig en vergen weinig aandacht. Aan de andere kant heb je ook planten die veel verzorging nodig hebben om een gezond leven te leiden. Deze hebben bijvoorbeeld specifieke eisen wat betreft water geven, maar ook wat betreft potgrond. Hieronder lees je meer…
Universele potgrond
Universele potgrond is – zoals de naam al verklapt – universeel, en voor eigenlijk elke plant een goede optie. Deze grondsoort kun je werkelijk overal kopen, vaak zelfs in de plaatselijke supermarkt. Het is een luchtige grondsoort, die water goed vasthoudt. Voor de zekerheid kun je een handje hydrokorrels en perliet toevoegen, om de grond extra luchtig te maken.
Perliet
Van universele potgrond had je vast al eens gehoord, maar ken je ook de grondsoort Perliet? Dit is een soort vulkanisch gesteente in de vorm van witte kiezels. Perliet kun je toevoegen aan normale potgrond. Neem een handje uit de zak Perliet en mix het met de potgrond. Op deze manier maak je de potgrond extra luchtig. Hiermee voorkom je dat de potgrond te drassig wordt na het water geven. Als je potgrond te drassig is, kan dat wortelrot tot gevolg hebben.
Stekpotgrond
Stekjes zijn jonge plantjes en hebben een speciaal soort potgrond nodig. In stekpotgrond vind je precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die kleine planten nodig hebben tijdens de eerste groeifase. Met deze speciale potgrond (ook wel zaaigrond genoemd) geef je jonge planten de beste kans om goed te kiemen of wortelen. Bovendien is stekpotgrond erg luchtig, waardoor je stekje niet gaat rotten bij het geven van te veel water.
Mediterrane potgrond
Komt jouw plant oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied? Dit zijn tropische planten als de olijfboom, oleander of citroenplant. Kies in dat geval voor Mediterrane potgrond. Planten uit het Middellandse Zeegebied zijn gewend aan lange droge periodes en doen het dus ook het beste in potgrond met veel klei. In een zak Mediterrane potgrond is de oorspronkelijke grond van tropische planten nagebootst. Er zit onder andere klei, kokos en lava in.
Kokos potgrond
Kokos voor je plant? Ja zeker! De buitenkant van een kokosnoot, de bruine stro-achtige bast, wordt gebruikt om potgrond enorm luchtig te maken. Dat maakt kokospotgrond zeer geschikt voor tropische kamerplanten en hangplanten, zoals een Calathea of Maranta. Deze tropische planten zijn de normale dichtheid van potgrond niet gewend, en hebben (na het watergeven) moeite met de zware grond rondom de wortels. Met kokospotgrond voorkom je dit probleem.
Bonsai potgrond
Ben jij een echte plantenliefhebber? Dan heb je je vast al eens gewaagd aan een bonsaiboompje. En dan weet je ook hoe ingewikkeld en veeleisend deze boompjes kunnen zijn. Ze zijn enorm teder en vragen veel aandacht en verzorging. De perfecte tip om jouw bonsai boom de optimale leefomstandigheden te bieden? Gebruik bonsai potgrond! Zo heeft jouw boom direct een streepje voor.
Cactus potgrond
Wil jij jouw cactus (ook wel vetplant of succulent genoemd) verpotten? Gebruik dan cactuspotgrond. Deze potgrond is speciaal gemaakt voor planten die van nature een zeer droge grond gewend zijn. Het zal je dan ook niet verbazen dat cactus potgrond zeer zanderig en droog is. Hierdoor stroomt het wat goed door en kunnen de wortels van jouw vetplant of succulent goed groeien.
Stap 3: bereid je plant en nieuwe pot voor
Heb je jouw nieuwe pot bij de hand? Vul hem dan met de juiste potgrond. Doe eerst een klein laagje in de pot en leg daar een handje hydrokorrels bovenop. Hydrokorrels helpen om overtollig water af te voeren. Als je een keer te veel water geeft, lossen de hydrokorrels dat voor je op. Zo voorkom je wortelrot bij je plant. Plaats over de hydrokorrels weer een dun laagje verse potgrond.
Tijd voor de verhuizing! Haal jouw groene vriend voorzichtig uit de oude pot. Dit kun je het beste doen door de plant met je ene hand te ondersteunen en voorzichtig de pot ondersteboven te houden. De plant glijdt als het goed is voorzichtig uit de pot, zo hoef je niet aan de wortels te trekken. Als je pot eraf is, wroet dan voorzichtig met je vingers tussen de wortels om alle aarde te verwijderen.
Stap 4: verpotten maar!
Nu je pot en plant beide klaar zijn voor de volgende stap, is het nu echt tijd om te verpotten. Plaats de plant in de nieuwe pot, waar je al een laagje aarde in hebt gedaan. Vul nu de zijkanten rondom de plant aan met schepjes aarde en druk de aarde goed aan. Draai de pot steeds een beetje, zodat je overal gelijke scheppen aarde in doet. Zo blijft je plant mooi in het midden van de pot staan. Vul de pot tot ongeveer een paar centimeter onder de rand met aarde en druk de aarde goed aan.
Stap 5: verzorging na het verpotten
Na het verpotten is je plant extra kwetsbaar. Door het verpotten kan er namelijk schade optreden aan de wortels, hij heeft heel wat moeten doormaken. Het is dus belangrijk om je plant in de eerste weken wat extra aandacht te geven en hem goed in de gaten te houden. Zet hem op een lichte plek en geef regelmatig water.
Wat is de beste tijd voor het verpotten van je plant?
Het is belangrijk dat je het verpotten van je plant doet in de lente of in de zomer. Waarom? Omdat je plant in het voorjaar in een groeifase terecht komt en dan het snelst kan herstellen van de eventuele opgelopen schade van het verpotten. Je plant heeft in deze periode een stuk meer energie (en zonlicht) om het verpotten goed door te komen. Daarnaast groeit je plant in de lente en zomer ook het meest, dus kun je meteen het resultaat zien van het verpotten!
Hoe vaak moet je een plant verpotten?
Verpotten doe je het liefst niet al te vaak. Al met al is het namelijk nog best een klus. Gelukkig is dat ook niet nodig! Zorg dat je jouw plant ongeveer één keer per jaar je plant verpot. Het liefst dus in het voorjaar. Overigens hoeft niet elke plant elk jaar verpot te worden, de ene plant groeit natuurlijk sneller dan de andere. Aan de andere kant is het soms ook goed om je plant iets vaker te verpotten. Dit doe je vooral bij hele kleine babyplantjes (stekjes). Die kunnen in het begin namelijk enorm snel groeien.
Zo, nu weet jij alles over planten verpotten! De beste tips en tricks, alles over welke soort potgrond en wanneer je het beste kunt verpotten. Nu hoef je alleen nog maar je handen uit de mouwen te steken en jouw groene vriend een nieuw onderkomen te geven. Veel verpot-plezier!