Kleuren; ze maken je vrolijk. Bij de één is dat geel, bij een ander is dat rood en bij weer een ander is dat bijvoorbeeld beige. Kleur doet iets met je. Het geeft aan wie je bent, maar het geeft ook aan wat je wilt uitstralen. Zo is het ook met jouw interieur, en de ruimtes in je huis. Wie bent, straalt jouw woonkamer uit. Dat doe je door o.a. het kiezen van meubels, maar nog meer door het kiezen van kleuren. Tevens zorgen de accessoires die je in huis hebt staan voor nog meer sfeer en karakter. Zonder decoratie en planten zou een interieur niet af lijken. In deze blog neem ik je mee in het kiezen van de nieuwste kleuren voor je woonkamer. Kleur wordt steeds meer gebruikt in de interieurs van nu. Toch kan dit wel een bont geheel worden. Hoe zorg je er nu voor dat de nieuwste kleuren woonkamer niet vloeken met elkaar. Daar ga ik je mee helpen in deze blog. Kijk en lees je mee?
Bron foto header: Fonq
Kleuren maken je interieur
Nu wij bezig zijn met onze nieuwe woning, en de inrichting daarvan, komt het kiezen van kleuren ook om de hoek kijken. En dat begint bij o.a. het kiezen van de keuken. Het helpt daarom enorm om te werken met een kleurenpalet. In dit kleurenpalet kun je alle kleuren en materialen samenbrengen. Alle materialen en kleuren, van de badkamertegels en de kleur van de keukenkastjes tot aan de basiskleur in je interieur en de kleur op muren, komen hier bij elkaar. Het is daarom altijd aan te raden om een staal of sample van materialen en kleuren te hebben.
Niet alleen voor een nieuw interieur is het belangrijk om een palet te maken. Ook voor een bestaand interieur kun je dat doen. Daarmee kun je heel goed bepalen welke kleuren en/of materialen bij de bestaande passen. Het geeft eenheid aan je interieur.
Kleurrijk interieur
De naam zegt het zelf al, een kleurrijk interieur is een interieur met veel kleur. Toch kan de hoeveelheid kleur wel verschillen. Ook al door het kiezen van een aantal kleurrijke kleuren en een aantal basiskleuren of neutrale kleuren, kun je een kleurrijk interieur creëren. Maar ook met meer dan een aantal kleuren, bijvoorbeeld veel kleuren zoals meer dan de helft, kun je een kleurrijk interieur krijgen.
Tips nieuwste kleuren woonkamer zonder vloekende kleuren of bont tafereel
Het kiezen van één kleur of materiaal is niet zo lastig. Met twee kunnen de meeste mensen ook wel overweg, maar zodra het om meerdere kleuren gaat en er veel keuzes daarin gemaakt moeten worden wordt het lastiger. Ik geef je graag tips waarmee je kleuren kunt kiezen, maar zonder dat het een bont geheel wordt of dat kleuren niet matchen.
Voordat je begint met het kiezen van kleuren, is het een must om een kleurenpalet te maken. Je kunt ook starten met een moodboard, maar het is noodzakelijk om daarna gaandeweg jouw kleurenpalet te gaan vullen.
Tip #1: een neutrale basiskleur
Een neutrale basiskleur laat de rest van de kleuren in je interieur verbleken. Kies je dus voor een aantal heftige accentkleuren, kies dan voor een neutrale basiskleur. Denk daarbij aan wit, grijs, beige en taupe.
Tip #2: ton-sur-ton
Om er zeker van te zijn dat kleuren bij elkaar passen, kun je kiezen voor een ton-sur-ton combinatie. Je kiest één kleur uit een waaier, en de andere kleuren erom heen, gebruik je ook in je interieur. Als je kijkt naar de NCS-waaier, dan staat er op één pagina verschillende kleuren in dezelfde kleurtoonfamilie. Deze kun je allemaal gebruiken voor de ton-sur-ton.
Tip #3: een kleur in meerdere tinten
Ook is het mogelijk om een kleur te kiezen, en dan daaruit meerdere tinten te gebruiken. Deze hoeven dan niet ton-sur-ton te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kleur groen en alle tinten groen die je bij elkaar kan gebruiken.
Tip #4: harmonieuze kleuren kiezen
Kleuren zijn terug te vinden op de kleurencirkel. Wil je graag een rustig geheel in huis? Kies dan bijvoorbeeld voor kleuren die vlak bij elkaar liggen op de kleurencirkel.
Tip #5: gedempte kleuren gebruiken
Vooral primaire kleuren kunnen ‘vloeken’ met elkaar, of in ieder geval erg dominant overkomen. Je kunt er dan voor kiezen om gedempte kleuren te gebruiken. Zoals vergrijsde tinten of kleuren met meer verzadiging, waardoor ze wat donkerder lijken.
Tip #6: één hoofdkleur en meerdere aanvullende kleuren
Je kunt ook één hoofdkleur kiezen en daarbij in kleinere elementen en/of woonaccessoires wat aanvullende kleuren.
Tip #7: neutrale basis in de vloer en raambekleding
Nog een optie is om de vloerbekleding en raambekleding een neutrale tint te geven, zoals wit, grijs, beige of taupe. Dit zijn rustige en niet heel erg aanwezige kleuren. Hierdoor kun je daarna uitpakken met meer kleurrijke kleuren.
Tip #8: woonaccessoires in verschillende kleuren
Woonaccessoires zijn ideaal om te gebruiken, om een bepaalde sfeer in huis te krijgen. Het fijne is dat je ze in een handomdraai kunnen veranderen, maar ook dat ze bepalend zijn voor de kleuren in huis.
Tip #9: kleuren met dezelfde NSC verzadiging of hoeveelheid zwart
Het eerste gedeelte van de NSC-code geeft aan hoeveel wit/zwart er in een kleur zit, maar zegt ook iets over verzadiging van een kleur. Bijvoorbeeld S 1020-G-50Y. Met behulp van o.a. de NSC-kleurenwaaier kun je kleuren kiezen met dezelfde verzadiging of hoeveelheid wit/zwart. Je varieert dan in de kleurtoonfamilie.
Tip #10: kleuren met dezelfde NSC kleurtoonfamilie
Het achterste gedeelte van de NSC-code geeft de kleurtoonfamilie aan. Bijvoorbeeld S 1020-G-50Y. Dat laatste gedeelte kun je gebruiken voor het kiezen van kleuren in dezelfde kleurtoonfamilie, maar met een andere verzadiging en hoeveelheid zwart/wit.
Hoe kies jij je kleuren voor je interieur? En hou jij ook van een kleurrijk interieur? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!
Alle foto’s waar geen bronvermelding bij staat, zijn afkomstig van Depositphotos.
Wil je graag deze blog delen op Pinterest? Dan kun je daarvoor heel makkelijke onderstaande afbeeldingen gebruiken: