Als je net als mij graag aan de slag gaat met tweedehands houten meubels, dan heb je ook te maken met meubels die opgeknapt moeten worden. Denk hierbij aan een tweedehands kast, stoel of een ander meubel. Het mooie aan tweedehands meubels is, dat ze duurzamer zijn dan nieuwe meubels en dat ze leuk geprijsd zijn. Ook vind ik het gaaf als een tweedehands item weet te scoren. Een ander kan er niks meer mee en ik juist wel. De Ikea Ivar kast is daar een goed voorbeeld van. Deze meubels zijn helaas niet altijd in optimale conditie. Ik vind het persoonlijk niet erg. Toch ga ik wel aan de slag om het meubel of meubels op te knappen. Dingen die je tegen kan komen zijn o.a. krassen, deuken, vlekken en verkleuringen. Daarover kan ik je veel tips geven. In deze blog geef ik je tips hoe je hout lichter maken kan. Of het nu gaat om vergeeld hout of om donker hout, met deze methode zorg je ervoor dat het hout een aantal tinten lichter wordt. Kijk en lees je mee in deze blog?
Vergeeld hout en vergeelde meubels
Houten meubels die je in de winkel koopt, zijn vaak mooi van kleur. Toch zie je vaak na een tijdje, dat een jaar of een paar jaar dat het hout verkleurd. Vooral hout wat niet bewerkt is, zal eerder wat verkleuren. Vaak zie je dat het hout vergeeld. Maar hoe komt dat? Door UV-straling en dus de zon, zie je dat hout verkleurd. Buiten zie je dat onbewerkt hout vergrijsd. Binnen zie je dat onbewerkt hout geler wordt van kleur.
Meubels opknappen: hout lichter maken
De methode die ik je laat zien en lezen vandaag, is één van de methode. Je kunt namelijk ook chloor, bleek, dasty of andere spullen gebruiken. Deze methodes heb ik niet geprobeerd, omdat de methode die ik gebruik voor mij werk. Tevens vind ik de genoemde niet heel milieuvriendelijk. Ik gebruikte mijn tweedehands Ikea Ivar kast om te laten zien hoe je hout lichter kan maken. Deze kast was helaas wel flink vergeeld.
Ik koos ervoor om met Woca Wood Lye het vergeelde hout te lijf te gaan. Het spul is vrij dun. Je kunt ervoor kiezen dit met een kwast of roller aan te brengen. Ik gebruikte beide, zodat ik de kleine stukjes met de kwast kon voorzien van het spul. Hoe meer lagen van de Woca Wood Lye je aanbrengt, hoe lichter het hout wordt. Doe dit laag voor laag. Dan zie je ook geen verschil per onderdeel van de kast. Het enige wat je hoeft te doen, is dit spul aanbrengen en een aantal uur wachten. Daarna kun je ervoor kiezen om nog een laag aan te brengen en eventueel nog een laag. Het is heel simpel.
Hieronder kun je goed het verschil zien tussen één deur behandeld met Woca Wood Lye (links) en één deur onbehandeld:
En hieronder zie je hoe groot het verschil is met voor en na de behandeling:
Uiteindelijk heb ik de kastjes niet blank gelaten, maar heb ik delen van het kastje geverfd. Ik heb dat bij drie kastjes gedaan.
Wat vind jij van deze methode? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!
Wil je deze blog graag delen op Pinterest? Dan kun je daarvoor heel gemakkelijk onderstaande foto delen: