Planten; ik ben er dol op! Maar om ze goed te kunnen laten groeien, moet je ze uiteraard wel goed verzorgen. En met het verzorgen van planten bedoel ik; water geven, verpotten, bijknippen, afstoffen, sproeien en bijknippen. Best een flinke klus als je het zo opschrijft. Toch is er één ding die ik bij planten erg lastig vindt; hoeveel en hoe vaak moet je planten water geven? Ik weet dat er verschil is tussen planten, maar ook dat er verschil is tussen de jaargetijden. In de winter gaan de planten bijvoorbeeld in ruststand, en hebben ze minder water nodig. Toch blijft het lastig, en regelmatig is er weer een plant in huis die helaas het loodje legt… Daarom ga ik je vandaag tips geven over het water geven aan planten. Kijk en lees je mee?
Planten in huis
Planten in huis maken een interieur sfeervol en gezellig, maar geven ook een bepaalde frisheid en levendigheid aan je interieur. Je huis inrichten met diverse planten is dan ook zeker aan te raden. Er zijn zelf planten die luchtzuiverend zijn en hierdoor zorgen voor een betere luchtkwaliteit in huis. Of je nu weinig of veel planten in huis hebt, iedere plant heeft goede verzorging nodig. En omdat de verzorging per plant kan verschillen, maakt dit het ook lastig om voor alle planten te onthouden hoe je deze het beste kunt verzorgen. Vooral als je veel groen in huis hebt, zoals ik, kan dit wel eens mis gaan helaas.
Om ervoor te zorgen dat de overlevingskans van planten in jouw interieur zo hoog mogelijk is, kun je kiezen voor makkelijke kamerplanten 🙂
Planten water geven
De planten water geven, is één van de belangrijkste dingen om een plant goed te verzorgen. Ik ga hieronder algemene tips geven, en deze ook uitsplitsen in tips voor de herfst/winter en het voorjaar/zomer. Daarna ga ik voor de top 10 kamerplanten water tips geven.
In het voorjaar/zomer
De seizoenen hebben niet alleen invloed op buitenplanten, maar ook zeker op binnenplanten. In de lente en zomer zie je dat de planten flink gaan groeien en dat er nieuwe bladeren en/of takken ontstaan. In deze seizoenen hebben de planten dan ook meer water nodig dan in herfst en winter.
In de herfst/winter
Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, is er in de winter minder daglicht in huis. De dagen zijn korter en de zon is minder fel. Hierdoor krijgen de kamerplanten die je in huis hebt staan, minder licht. Van licht leven de planten, dus hiermee hebben ze minder energie. De meeste planten gaan in de winter in de ruststand. Ze groeien minder hard of de planten groeien zelfs helemaal niet. Ze krijgen ineens geen nieuwe bladeren meer, maar raak nu niet in paniek! En ga vooral de planten niet meer water geven, je mag ze juist wel minder water geven.
De planten doen het wat rustiger aan in de winter, en daar kun je dus het water geven aanpassen. Geef ze bijvoorbeeld 1x per twee weken of 1x in de maand wat water. Voordat je water gaat geven is het belangrijk dat je voelt of de kluit droog is. Soms lijkt de aarde wel droog, maar is de kluit niet droog. Dan hoeft deze plant geen water. Als de kluit wel droog is, geef je hem water. Als je de plant nu wel als in de zomer water blijft geven, dan kun je hem langzaamaan verdrinken. In de winter hoef je de cactussen zelfs geen water te geven. Ze zijn gewend om droog te staan en hebben meestal nog een reserve in de stam. Geef de kleine cactusjes wel wat water, bijvoorbeeld 1x per maand. Deze kleine plantjes hebben geen of weinig vocht reserves.
Kamerplanten sproeien
Naast water geven met een gieter of op een andere traditionele manier, kun je ook de plant en de bladeren van de planten sproeien. Hierdoor krijgen ze niet via de wortels water en voeding, maar via de stam of juist via de bladeren. Dat vinden de planten meestal wel prettig. Je kunt dit zowel in de winter als zomer doen. Je kunt de planten besproeien met een plantenspuit, maar je kunt ook een lege verpakking met spuitkop vullen met water. Het resultaat is hetzelfde.
Om ervoor te zorgen dat je binnenplanten ook in de winter goed blijven groeien, kun je ook een groeilamp voor planten gebruiken.
Top 12 kamerplanten water geven
Er zijn een aantal planten voor in huis, die erg populair zijn. Ik leg voor deze kamerplanten uit hoe, wanneer en hoe vaak je deze kamerplanten water moet geven.
Bananenplant verzorgen
Een bananenplant is één van de makkelijke kamerplanten. Hij wordt ook wel Musa Tropicana genoemd. Zelf heb ik hem ook in huis staan. In de zomer, als hij in volle bloei staat, kan hij iedere week wel een nieuw blad geven. Via de bovenkant van de plant komt het blad er opgerold uit de plant, en deze rolt steeds verder uit. In de zomer kun je de plant wel 2x per week flink wat water geven. Deze plant is erg dorstig. In de winter kun je het wat rustiger aan doen. Dat is 1x per week of 1x per twee weken ook voldoende. In de winter geeft de plant minder nieuwe bladeren. Ongeveer 1 nieuw blad per maand of zelfs per anderhalve maand. Als de bladeren van deze plant wat bruin of geel worden, dan kun je deze afknippen. Dit is een natuurlijk proces en betekent niet dat je plant meer of minder water nodig heeft.
Monstera verzorging
De Monstera, wordt ook wel een gatenplant genoemd. Het is een bijzonder plant, want er zitten namelijk gaten in de bladeren. Je kunt de plant heel goed op een wat donkere plek in huis plaatsen. Je geeft hem 1x per week water in het voorjaar en zomer. In de winter kun je volstaan met 1x per twee weken. Voordat je de plant water geeft, is het belangrijk dat je even voelt of de kluit nat is. Als deze droog is, kun je de plant extra water geven. Aan de bladeren van de monstera kun je zien of de plant genoeg water krijgt. Als de bladeren bruin of geel kleuren, dan krijgt de plant te veel water. Minder dan de hoeveelheid water.
Aloë vera verzorgen
De aloë vera is een makkelijke plant. Af en toe water geven is genoeg. Net als de cactus is het een vetplant. Deze plant slaat het water op in zijn stam en bladeren, om later te gebruiken. Geef de plant alleen water als de grond echt droog is. In zomer kan dit 1x in de twee weken. En in de winter 1x in maand of zelfs nog langer wachter. Worden de bladeren van deze luchtzuiverende kamerplant bruin en zacht? Dan heeft de plant teveel water gehad. Maar als de punten van de aloë vera samentrekken en rood van kleuren worden, dan heeft deze plant meer water nodig.
Strelitzia Nicolai verzorging
De Strelitzia Nicolai is meestal een grote plant, en hij wordt ook wel paradijsvogelplant genoemd. Het is niet een heel moeilijke plant, maar hij heeft wel regelmatig water nodig. In de zomer 1x of 2x per week en in de winter 1x per 2 of 3 weken. Het besproeien van de bladeren is zeker aan te raden. Hoe hoger de plant, hoe beter je (ook) de bladeren kunt besproeien. Het duurt namelijk best lang voordat het water uit de grond bij de bladeren is. Door te sproeien, krijgen de bladeren eerder voedsel. Dit komt ten goede aan de groei van de plant.
Cactus water geven
Een cactus is een plant die niet veel water nodig heeft. Hij is gewend om droog te staan. In de wintermaanden kun je er zelfs voor kiezen om de cactussen helemaal geen water te geven of 1x in de maand een klein beetje. Geef de mini cactussen wel wat water, deze hebben minder vochtreserves. Als je ziet dat de cactus krimpt, dan kan je hem een beetje water geven.
Zodra het voorjaar zijn aantrede doet, je het water geven weer langzaamaan gaan opbouwen. De cactus komt dan uit de winterrust, en als je geluk hebt gaat de plant misschien zelfs wel bloeien. In het voorjaar en zomer is het voldoende om een cactus 1x per twee weken een beetje water te geven. Zie je dat de bodem nog nat is, dan kun je zelfs overslaan.
Je kunt er ook voor kiezen om de cactus te sproeien met een plantenspuit (dit kan overigens ook met een gebruikte spuitfles die leeg is)
Vetplantjes verzorgen
Vetplantjes hebben niet veel water nodig. 1x per twee weken in de zomer. En in de winter iets minder vaak. Als ze te weinig water hebben gekregen, zie je dat snel doordat de plant indroogt en krimpt. Je kunt de plantjes water geven door de kluit even op een schoteltje met water te zetten. Of juist door te besproeien. Als je direct water geeft aan een vetplant loop je het risico dat de bladeren vergaan door direct contact met water.
Palm in huis verzorgen
Een populaire plant is een palm. Vaak is deze palm groot van formaat. Hij is dan ook erg geschikt om in huis te staan, in een hoek bijvoorbeeld. Deze plant heeft wel wat water nodig. Zeker 1x in de week in de zomer. En als de kluit droog is, dan sowieso. In de winter iets minder vaak.
Pannenkoekplant verzorgen
Een leuk plantje. Hij dankt zijn naam inderdaad aan de pannenkoek. Dit komt doordat de bladeren op een pannenkoek lijken. Als je dit plantje goed verzorgt, dan kan hij enorm groot worden. Het is mij nog nooit gelukt, maar ik heb het wel gezien bij andere mensen. Veel water hoeft hij niet. 1x in de week in het voorjaar en zomer. En iets minder vaak in de winter. Hij groeit het beste op een halfschaduw plek; niet te licht en niet te donker.
Yucca verzorging
De Yucca is een plant met één of meerdere stammen. Deze plant houdt niet van veel water. Het water wat je hem geeft, wordt opgeslagen in de stam. Hierdoor lijkt het alsof de plant droog staat, maar dat is niet zo. Hij mag in de winter wel 1x in maand water krijgen. En in de lente 1x in de twee weken, maar als het zomer is met warme temperaturen geef hem dan 1x in de week water. Hij houdt van het licht en groeit daar ook goed op.
Bonsai boompje verzorgen
Een bonsai boompje komt uit de Ficus familie. De grond van deze plant moet altijd licht vochtig zijn. Zodat de plant met de wortels in het water staat, maar niet zodat er teveel water in de pot zit. Het is daarom verstandig om kleine beetjes water te geven. In de zomer meerdere keren per week. In de winter iets minder vaak. Geef de plant water als de grond wat droger wordt, en voorkom dat de grond te droog wordt.
Ananasplant verzorgen
Een plant die thuishoort in de Bromelia familie. Het grappige aan deze plant is, dat hij zou kunnen helpen tegen snurken. Het is geen moeilijke plant; 1x in de week wat water in het voorjaar en de zomer en 1x in de twee weken in de winter water geven.
Olifantsoor verzorging
Door de vorm van de bladeren heeft deze plant zijn naam te danken; olifantsoren. De latijnse naam voor deze plant is Alocasia Zebrina. Deze plant staat graag in het licht, en wordt graag gedraaid door de weken heen. Hij heeft het liefst kleine beetjes lauw water. Daar groeit deze olifantsoor het beste op. In de winter kun je de hoeveelheid water wel wat minderen.
Chinees lantaarnplantje verzorgen
Een Chinees lantaarnplantje is een hangplantje. Het leuke aan dit plantje is, dat je hem op een kast kan zetten, en dat hij niet naar boven maar juist naar beneden groeit. Over het algemeen is het een makkelijk plantje. Hij hoeft niet veel water, en je moet er zeker voor zorgen dat je geen overkill aan water geeft. Daar kunnen ze slecht tegen. Wacht tot de kluit weer droog is, en geef dan water. Als je ziet dat de bladeren aan de onderkant verdrogen, dan kun je ook water geven. Meestal is maximaal 1x per week voldoende. Sproeien vindt deze plant erg fijn. Het water vanuit de kluit, is niet zomaar bij de blaadjes. Vooral als de plant wat langer is, dus met het sproeien geef je hem extra voeding.
Olijfboompje verzorgen
De olijfboom is zowel binnen als buiten te gebruiken. Buiten red hij zichzelf wel. Alleen met een tijdje vorst, is het verstandig om sowieso de stam in te pakken. De olijfboom houdt van licht, je kunt hem daarom best voor het raam zetten. 1x in week water geven is genoeg. Geef geen water als de grond nog vochtig is, sla dan een keer over. In de winter geef je iets minder vaak water aan deze kamerplant.
Overige kamerplanten verzorging
Alle planten hebben water nodig, maar de kunst is om niet te veel te geven. De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water. Is de kluit nog vochtig, dan kun je over een paar dagen de kluit wel weer even voelen of deze droog is. Belangrijk is om water op kamertemperatuur te geven.
Extra tips planten verzorgen
Niet alleen water geven is belangrijk bij het planten verzorgen. Ook de volgende verzorgingstips kun je goed toepassen:
- De planten die je in huis hebt staan, kun je het beste iedere twee jaar verpotten. Hiermee geef je de plant weer ruimte, en kan deze weer rustig verder groeien. Doe dit in het voorjaar en niet in het najaar. Gebruik hiervoor kwalitatief goede potgrond.
- Zet de plant in een pot met kwalitatief goede potgrond. In de potgrond zit voeding en mineralen voor de plant, en dit zal hem helpen nog beter te groeien.
- Het is belangrijk om de planten 1x per maand plantenvoeding te geven, maar let op doen dit alleen in de lente en vooral niet in de winter. In de winter gaan de planten in ruststand. Geef je de kamerplanten toch voeding, dan kunnen de wortels beschadigen. Dus beter om dat niet te doen dan.
- In de winter is het verstandig om even goed te kijken naar de lichtinval voor de planten. Het kan namelijk door de stand van de zon zo zijn, dat die ene plant op dat ene plekje nu minder licht krijgt doordat de plek meer in de schaduw staat. Vooral als de plant dode/gele bladeren krijgt, kun je hem verplaatsen naar een iets zonniger plekje. Plaats hem niet meteen in de volle zon.
- Dode of gele bladeren kun je altijd verwijderen, maar vallen er teveel bladeren van de plant af? Dan kun je de plant eventueel een andere plek geven. Je kunt bijvoorbeeld de plant iets meer licht geven. Plaats de plant niet meteen in de volle zon, maar wel iets dichterbij het raam.
- Als je planten hebt die bloeien of in de knop zitten, dan is het verstandig deze zo weinig mogelijk te draaien. Als je dit wel doet, dan kunnen bloemen en knoppen afvallen.
- Zijn bloemen uitgebloeid? Haal ze er dan uit. Hierdoor spaart de plant energie om daarmee weer nieuwe bloemen te kunnen ontwikkelen.
Inspiratie voor planten in huis
Hieronder zie je nog diverse manieren waarop je planten in huis kunt gebruiken. Kijk je mee?
Heb je wat gehad aan deze tips? Laat het me weten in een reactie hieronder…