Voorzaaien. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Als je bezig bent met de plannen voor het maken van een pluktuin, dan kun je denken aan het voorzaaien van de bloemen die je graag in jouw tuin zou willen hebben. Ook is het mogelijk bij een moestuin. De groente en fruit die je graag in jouw bijvoorbeeld makkelijke moestuin wilt hebben, kun je binnen voorzaaien. Ik wil dit jaar ook weer graag mijn pluktuin vullen met mooie bloemen en ik maak een start met een kleine moestuin. Ik ben begonnen met voorzaaien en ik wil je graag alle ins en outs vertellen over het principe, zodat jij ook daarmee aan de slag kan. Lees je mee in deze blog?
Wat is voorzaaien?
In dit geval heb ik het over voorzaaien binnen. Je hebt zaadjes en deze kun je in potjes, kweekkas of in grond eerst binnen laten ontkiemen en laten groeien tot sterkere plantjes. Je doet dit vaak onder glas, in een beschutte omgeving. Het voorzaaien wordt meer gedaan voor moestuingroenten, dan voor eenjarige plukbloemen. Bloemen die groeien uit knollen hoef je in principe niet voor te zaaien. Denk bijvoorbeeld aan Dahlia’s.
Wanneer heeft voorzaaien zin? Als je weet dat het ontkiemingsproces van een plant of een bloem veel tijd in beslag neemt, dan kun je ervoor kiezen om voor te zaaien binnen. Een voorbeeld van een groente waarbij dat aan te raden is, is de tomaat. Dit geldt tevens voor paprika’s, pepers en aubergines.
Wat zijn de voordelen van voorzaaien?
Er zijn drie belangrijk voordelen van het voorzaaien:
- Het eerste voordeel is dat als plantjes voorgezaaid zijn, ze sterker worden en vaak mooier en groter groeien.
- Je kunt ervoor zorgen dat de teelt vervroegt kan worden. Vooral als het gaat om groente, kan dit een voordeel zijn.
- Door het voorzaaien van zaadjes binnen, kun je voorkomen dat vogels een deel van de zaadjes opeten voordat ze ontkiemt zijn.
Wanneer kun je voorzaaien?
Afhankelijk van wanneer de planten, bloemen en/of groente horen te groeien buiten, zaai je in een bepaalde periode binnen. Wanneer je kunt voorzaaien, kun je lezen per soort plant of bloem. Dit staat meestal vermeldt op het zakje van de zaden en anders kan je dit op internet vinden.
Waar kun je voorzaaien?
Voorzaaien kun je doen in een vensterbank, op een kast maar ook op de grond. Belangrijk is de temperatuur. Het mooiste is een temperatuur van ongeveer 15 graden. Wordt het te warm in de vensterbank, doordat de zon bijvoorbeeld deze goed opwarmt? Verplaats de potjes en/of kweekkas enz. naar een plaats waar nog veel licht is maar waar de temperatuur minder hoog is.
Hoe kun je voorzaaien?
Je hebt een aantal dingen nodig voor het voorzaaien:
- Grond: gebruik hiervoor bijvoorbeeld biologische zaai- en stekgrond (ik gebruikte Pokon). Gebruik geen standaard potgrond, daar zit teveel voeding in. Dat is niet nodig bij het ontkiemen van zaadjes.
- Kweekkas of (herbruikbare) kweekpotjes
- Plantenspuit
- (Biologische) zaadjes
- Plantenlabels
Hieronder licht ik kort toe hoe je kunt voorzaaien:
- Kies een plaats waar je de zaden kun neerzetten. Het fijnste is een lichte plek, waar het niet al te warm wordt. Hou ongeveer 15 graden aan.
- Doe het biologische zaai- en stekgrond in de potjes of in een kweekkas.
- Plaats de zaden in de grond. Duw ze licht aan. Stamp ze niet aan, hierdoor verdwijnt de lucht uit de grond.
- Besproei de zaadjes.
- Check iedere dag of de grond te droog is. Besproei de zaadjes dan weer.
- Heb geduld. De zaadjes worden ‘wakker’ gemaakt door het besproeien met water.
Geef de zaadjes en plantjes water met een plantenspuit. Zo voorkom je dat de grond en zaadjes te nat worden en gaan schimmelen.
Gebruik biologische zaden. Zo weet je zeker dat je teelt zonder dat de zaden iets van bestrijdingsmiddelen in zich hebben.
Verspenen van de plantjes
Heb je de zaadjes in een kweekkas gekweekt? Dan kan je ze verspenen als ze groot genoeg zijn. Met verspenen kun je wel de worteltjes aantasten. Plaats ze vervolgens in een (recyclebaar) potje.
De meeste zaden worden voorgezaaid in een kweekkas en daarna eventueel verspeend in bakjes. Je kunt er ook voor kiezen om jouw eigen bakjes daarvoor te maken. Hieronder zie je hoe je dat kan doen:
Wat doe je na het voorzaaien?
Ook nadat de plantjes en bloemen groot genoeg zijn gegroeid, plaats je ze niet zomaar naar buiten. Je moet ze laten uitharden. Dat betekent dat ze moeten wennen aan het leven in de buitenlucht. Je kunt dat op de volgende manier doen:
- Overdag plaats je de bloemen en planten buiten
- ‘s nachts zet je de bloemen en planten weer binnen.
Na een week kun je de bloemen en planten buiten laten staan of in de grond zetten. Ze zijn dan voldoende gewend aan de buitenlucht.
Let op! Plaats de voorgezaaide bloemen en planten niet eerder dan IJsheiligen (halverwege mei) naar buiten. Vaak vriest het dan niet meer. Van vorst worden ze niet zo blij. Haal de planten en bloemen dan weer even naar binnen.
Doe jij ook aan voorzaaien? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Ik ben benieuwd!
Wil je graag deze blog delen op Pinterest? Dan kun je heel gemakkelijk onderstaande foto’s daarvoor gebruiken: