Verlichting in je interieur; een belangrijke basis van je interieur. Iedere ruimte in huis heeft zeker één of meerdere lampen nodig. Van hanglampen, vloerlampen en wandlampen tot aan tafellampen en spots. Maar waar plaats je nu welke lamp? En aan hoeveel lampen hebben je genoeg in een bepaalde ruimte? Of: welke soort(en) verlichting kan ik het beste kiezen voor woonkamer, slaapkamer of badkamer? In alle gevallen geeft een verlichtingsplan de antwoorden. Het helpt je te bepalen waar op welke plaats een bepaalde soort lamp moet komen. In deze blog help ik je graag met het maken van een lichtplan in 4 stappen. Lees je mee?
Wat is een lichtplan?
Het wordt ook wel een verlichtingsplan genoemd. Het helpt je inzicht te krijgen in de lichtbehoeftes die je hebt, en ook de functie van een bepaalde lamp. In een lichtplan geef je per ruimte aan waar en hoe je een kamer gaat verlichting. Afhankelijk van de sfeer die een ruimte moet krijgen, bepaal je welke soort verlichting je daarvoor nodig hebt.
Verlichting in je interieur is erg bepalend voor de sfeer in huis. Het moet in balans zijn. Teveel verlichting levert een killer, overbelicht en ongezellig huis. Te weinig verlichting resulteert in een te donker interieur en waarschijnlijk frustratie door te weinig licht.
Er wordt zelfs wel gezegd dat het maken van een lichtplan bijna net zo belangrijk als bijvoorbeeld de keuze van de keuken of juist de kleuren op muren.
Stappenplan lichtplan
In vier stappen maak je jouw eigen verlichtingsplan. De stappen die je daarbij volgt zijn:
- Stap #1: een plattegrond maken
- Stap #2: bepaal de functionele lichtbehoefte
- Stap #3: maak lichtcirkels op de plattegrond
- Stap #4: kies het soort verlichting
Hieronder leg ik je alle stappen uit.
Stap #1: een plattegrond maken
Van de ruimte waarvoor je een verlichtingsplan wilt maken, ga je een plattegrond schetsen. Bij een nieuwbouwwoning is deze plattegrond er meestal wel. Bij een bestaande woning hoeft dat niet altijd zo te zijn. Tekenen op schaal is dan het handigst, want op die manier komen de afmetingen overeen met de werkelijkheid. Vergeet niet om ook de deuren, ramen, meubels enz in de plattegrond te tekenen. Het is belangrijk dat alles wat normaal ook in die ruimte of in je interieur staat, een plaatsje krijgt. Zelfs de planten zijn belangrijk om in te tekenen. Zo krijg je een overzicht van jouw interieur in een plattegrond, en kun je daarna de lampen er makkelijk bij tekenen.
De plattegrond kun je ook digitaal tekenen. Bijvoorbeeld in een 2d/3d-programma. Er zijn diverse gratis programma die je online kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Sketch-up, Roomstyler, Floorplanner.
Zoals je wellicht weet, zijn wij een schuurwoning aan het bouwen. Ik ging daarom ook aan de slag om een lichtplan voor ons gehele interieur (eerst de benedenverdieping) te maken. Hieronder zie je de plattegrond die ik maakte in Floorplanner:
Stap #2: bepaal de functionele lichtbehoefte
De plattegrond is klaar. Je gaat nu nadenken over waar je verlichting wilt en welke functie deze verlichting moet hebben. Verlichting kan één van de volgende functies hebben:
- De verlichting is basis. Dit zijn de eerste lampen die je aanzet als je een ruimte binnenloopt. Dit kunnen wat grotere lampen zijn, maar ook bijvoorbeeld spots of plafondlampen.
- De verlichting is functioneel. Deze verlichting gebruik je bijvoorbeeld om iets goed te kunnen lezen, eten of werken. Je kunt hierbij denken aan een tafellampje of een leeslampje.
- De verlichting is voor sfeer. Vooral om een ruimte meer sfeer te geven, worden er lampen geplaatst. Deze zijn vaak minder functioneel of basis. Je kunt hierbij denken aan een vloerlamp, een klein hanglampje of juist een wandlampje.
Lampen kunnen ook meerdere functies hebben. Zo kan een basislamp ook een functionele lamp zijn. En kan sfeerverlichting ook functioneel zijn. Met bijvoorbeeld het gebruik van een dimmer kun je lamp omzetten van functioneel naar sfeerverlichting.
Bepaal nu waar er verlichting moet komen in jouw interieur of ruimte. Teken dit in op de plattegrond, en vermeldt daarbij functie de verlichting heeft. Je kunt werken met de cijfers van hierboven. Hieronder zie je hoe ik dat heb gedaan voor onze nieuwe woning:
Stap #3: maak lichtcirkels op de plattegrond
In deze stap ga je verder met de lichtpunten die je hebt aangegeven op de plattegrond. Nu is het belangrijk dat alle verlichtingspunten een lichtcirkel krijgen. Met deze lichtcirkels geef je aan waar het licht straks op moet schijnen. Het gaat hierbij om de gebieden in de ruimte of het interieur die verlicht moeten worden. De grootte van het gebied heeft namelijk invloed op het soort verlichting wat je kunt gebruiken of wat je nodig hebt. Hiermee zie je ook goed of je teveel, te weinig of precies genoeg verlicht in een ruimte.
Teken de lichtcirkels ook in de plattegrond. Hieronder zie je hoe ik dat heb gedaan voor onze nieuwe woning:
Stap #4: kies het soort verlichting
Je hebt nu duidelijk welke plekken in je interieur/ruimte je wilt verlichten, en welke functie deze hebben. Je kunt nu gaan nadenken over welke soort verlichting. Je kunt alle lichtcirkels een nummer geven, en dan vervolgens al deze nummers bij langs gaan. Schrijf per nummer op welke type lamp je het beste zou kunnen gebruiken. Hieronder leg ik alle soorten verlichting voor je uit.
Soorten verlichting
Zoals je eerder gelezen hebt, zijn er verschillende soorten verlichting en iedere soort verlichting heeft een andere functie. Alle drie soorten ga ik hieronder verder toelichten.
Basisverlichting
Basisverlichting is de verlichting die je aandoet wanneer jij een ruimte binnen loopt. Heel vaak zie je dat dit plafondlampen zijn zoals spots, maar je kunt ook denken aan losse lampen. Vaak zijn dit dan de hanglampen. Een voorbeeld zijn de hanglampen boven de eettafel. Het zijn de lampen die samen genoeg licht geven om een ruimte of een gedeelte van een ruimte goed te belichten. Spotjes zijn ook heel handig hiervoor. Meestal doe je in één keer meerdere inbouw- of opbouwspots aan en daarmee creëer je veel licht in je interieur.
Hieronder zie je een voorbeeld van een woonkamer met (veel) spots in het plafond.
Tips voor basisverlichting:
- Je kunt kiezen voor een dimbare lamp, zodat je de lichtsterte van de lamp(en) aan kan passen. Je kunt dan zelf kiezen welke sfeer de lampen op dat moment moeten uitstralen. Dimbare lampen zijn daarom ook ideaal als sfeerverlichting.
- Bij basisverlichting is het belangrijk dat de ruimte voldoende verlicht wordt. Hierin moet zo weinig mogelijk schaduwwerking optreden. Let dus op de lichtsterkte van de lamp(en) die je gaat kiezen.
Functionele verlichting
Verlichting met een praktisch oogpunt is functionele verlichting. Je ziet vaak dat mensen denken aan basisverlichting en ook aan sfeerverlichting voor een gezellige sfeer, maar functionele verlichting wordt nog wel eens vergeten. Toch is het een erg belangrijke. Vooral als je wilt lezen, werken of eten heb je een goede functionele lamp nodig. Denk daarbij aan een leeslamp bij de bank of fauteuil, waar je graag leest. Ook een hanglamp boven de eettafel is functioneel (en kan ook basisverlichting zijn).
Tips voor basisverlichting:
- Ook voor functionele binnenverlichting is een dimbare lamp aan te raden. Zo kan je een functionele leeslamp als een wandlampje ook nog omzetten in sfeerverlichting. Je kunt daarmee meer spelen met de lichtsterkte van de lamp.
- Een goede leeslamp heeft minstens 60 watt.
- Voor functionele lampen kun je het beste kiezen voor een neutraalwitte lichtkleur (dus niet te warm).
Sfeerverlichting
Als laatste, en ook meteen de leukste, de sfeerverlichting. Deze soort verlichting heeft minder functie en zorgt grotendeels voor een gezellige sfeer in huis. Hiermee verlicht je jouw interieur een beetje, maar het belangrijkste van deze lamp is dat je hiermee jouw interieur verder inricht. Denk bijvoorbeeld aan een mooie wandlamp zoals een schaarlamp of juist een vloerlamp met een aantal verschillende lampjes. Deze soort lamp mag gezien worden!
Tips voor sfeerverlichting:
- Voor sfeerverlichting werkt een warmwitte lichtkleur het beste.
- Met lampen in je interieur kun je een statement geven aan jouw woonstijl. Het is tevens een verlengstuk van de stijl of sfeer die jij wilt uitstralen.
Hieronder zie je welke soort lampen ik koos voor ons interieur:
- Spots
- Hanglamp
- Vloerlamp
- Hanglampje
- Wandlamp
- Tafellamp
- Plafondlamp
- Lichtsnoer
Je ziet wel dat ik bij een aantal punten nog wel een beetje twijfel, en meerdere opties heb ingetekend.
Deze stappen hebben mij geholpen om het lichtplan te maken voor onze nieuwe woning. Heb jij wat gehad aan deze tips voor het maken van een verlichtingsplan? Ga jij nu ook zelf een lichtplan maken? Ik hoop het! Laat je het me weten in een reactie hieronder?
Wil je graag deze blog delen op Pinterest? Dan kun je daarvoor onderstaande foto gebruiken:
14 Reacties
Ik wist niet dat je ook zelf met een plattegrond aan de slag kon gaan, erg handig.
Inderdaad! Zeker heel handig. Het geeft je houvast met het kiezen van verlichting.
Wat handig! Ik had wel vaak van een lichtplan gehoord, maar niet hoe je dat dan maakt.
Hi Eva,
Bedankt voor je reactie! Nu zou je aan de slag kunnen met het maken van een lichtplan.
Groeten,
Gemma
Wauw, prachtig al die spotjes! Ik begrijp dat je daar een lichtplan voor nodig hebt. Goede tips!
Dankje! Ik heb zelf ook veel aan het lichtplan gehad.
Interessant om te zien hoe je een lichtplan maak. Dat heb ik nooit gemaakt voor mijn huis
Bedankt voor je reactie! Zeker een aanrader als je gaat verhuizen, verbouwen of een nieuw huis gaat bouwen. Een lichtplan geeft je dan houvast met het kiezen van de verlichting.
Ik heb er nog nooit zo over nagedacht en heb gewoon lampen hangen of staan op plekken waar ook een stopcontact is, maar misschien wel handig om bij een andere indeling van de woonkamer daar wat beter op te letten.
Mocht je een nieuw huis gaan bouwen of gaan verbouwen, dan is het handig om te werken met een lichtplan.
Oh wat handig zeg! Onze lichtpunten zijn wat onhandig verdeeld, dus werken veel met sfeerverlichting. Dat heeft ook wel weer wat!
Ja, hier in ons huidige huis ook nu. Daarom heb ik nu voor onze nieuwe schuurwoning een lichtplan gemaakt.
Wij zijn op dit moment het plafond aan het vernieuwen dus het ligt helemaal open. Het ideale moment om na te denken over een lichtplan. Je hebt me zeker geholpen. Dankjewel daarvoor!
Een goed moment inderdaad! Veel succes!