Sfeer in huis; dat willen we graag. Maar toch is dat niet in ieder type huis vanzelfsprekend. Vergelijk een nieuwbouwhuis eens met een jaren 30 woning. Een jaren 30 huis is erg populair. Dit komt meestal door karakteristieke eigenschappen van het huis. Zoals glas in lood, ensuite deuren, kleine kamer enz. Dit geeft veel sfeer aan een interieur! En dat willen we ook graag in huis. Een sfeervol en gezellig interieur. Toch heeft niet iedereen een jaren 30 huis. En dat hoeft ook niet! Een nieuwbouwhuis heeft van zichzelf minder sfeer, maar dit kan je zeker wel zelf creëren. Ik wil je vandaag in deze blog laten zien dat je ook met een nieuwbouwhuis of een bestaande woning een gezellig en sfeervol interieur kunt creëren! Ik geef je 15 tips voor meer sfeer in huis. Voor zowel een nieuwbouwhuis als een bestaande woning. Kijk en lees je mee in deze blog?
Een gezellig huis
Of je nu in een nieuw of een bestaand huis woont of gaat wonen, iedereen vindt het belangrijk dat er gezelligheid en sfeer in huis is. Daarbij is een woonstijl belangrijk, maar zeker niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat jij het persoonlijk mooi vindt en dat het voor jou sfeer en gezelligheid uitstraalt.
Sfeer in (nieuwbouw)huis
Sfeer in huis maak jezelf, maar een aantal basistips kunnen je hierbij wel helpen. Ik heb 10x basistips voor meer gezelligheid en sfeer in je interieur.
- Tip #1: maak een moodboard
- Tip #2: maak een kleurenpalet voor je interieur
- Tip #3: kies voor warme kleuren
- Tip #4: varieer met kleuren en materialen
- Tip #5: donkere kleuren gebruiken
- Tip #6: zachte items toevoegen: vloerkleed, sierkussens, plaids
- Tip #7: hout in huis
- Tip #8: planten in huis
- Tip #9: vintage elementen
- Tip #10: DIY’s
- Tip #11: voeg objecten van vakantie/buitenland toe
- Tip #12: oude meubels een make-over geven
- Tip #13: een niche (maken)
- Tip #14: duurzaam kiezen
- Tip #15: neem de tijd
Hieronder zal ik iedere tip beschrijven en toelichten:
Tip #1: maak een moodboard
Ga nu niet lukraak beginnen met inrichten van je (nieuwbouw)huis, maar maak een moodboard van dingen die je mooi vindt en die je graag terug wilt zien in je interieur. Voor onze nieuwe schuurwoning, maakte ik een board op Pinterest. Het board heet: Ideeën nieuwbouwhuis. En iedere keer als ik weer iets tegen kwam, wat ik mooi vond, dan pinde ik dat op mijn board. Vanuit zo’n board kun je dan eventueel een echt moodboard maken. Uiteraard hoeft dat niet. Bedenk wel vanuit je board, wat je de mooiste elementen vindt en neem deze mee voor je interieur.
Tip #2: maak een kleurenpalet voor je interieur
Als je weet wat je ongeveer wilt in je interieur aan elementen, objecten ed. dan kun je aan de slag met het kiezen van kleuren. Ik zou altijd aanraden om een kleurenpalet voor je interieur te maken. Vanuit je moodboard kun je kleuren kiezen, maar je kunt ook hierin je persoonlijke kleuren gebruiken. In een kleurenpalet kies je meestal 1 of 2 basiskleuren, 3 tot 5 aanvullende kleuren (waarvan één accentkleur). Ik heb een voorkeur voor de kleur groen en daarbij past een groen kleurenpalet of een olijfgroen kleurenpalet. Ook vind je op mijn blog inspiratie voor een retro kleurenpalet.
Tip #3: kies voor warme kleuren
Je hebt twee soorten kleuren; warme en koele kleuren. Warme kleuren hebben een gele tint in zich, koele kleuren hebben de blauwe tint in de kleuren. Vooral de warme kleuren geven meer warmte aan je interieur. Uiteraard kun je wel koele kleuren gebruiken, maar voor meer warmte aan je huis is het zeker aan te raden ook warme kleuren te gebruiken. Denk aan geel, oranje, rood, bruin, terracotta, okergeel, terracotta, roestbruin en alle kleuren waar geel in zit. Ook olijfgroen kan een warmer gevoel geven aan je ruimtes. Of wat dacht je van de Flexa kleur van het jaar 2023 Wild Wonder?
Tip #4: varieer met kleuren en materialen
Focus je op meerdere kleuren en materialen. Ga vooral variëren, dat maakt het geheel meer in balans en hiermee krijg je meer sfeer in huis. Heb je niet veel variatie in kleuren gekozen, dan kun je nog denken aan verschillende tinten van één of meerdere kleuren. Ton-sur-ton kleuren zijn ook altijd een mogelijkheid.
Tip #5: donkere kleuren gebruiken
Donkere kleuren geven een geborgen gevoel. Vaak denken mensen dat er in een kleine ruimte geen donkere kleuren gebruikt kunnen worden, maar dat is niet zo. Dit gaan prima. Donkere kleuren kunnen een gezellig huis maken. Uiteraard kun je deze meer donkere kleuren combineren met nog meer donkere kleuren, maar het is ook goed mogelijk om als contrast meer lichte kleuren te gebruiken.
Tip #6: zachte items toevoegen: vloerkleed, sierkussens, plaids
Als je zachte materialen en objecten toevoegt aan je interieur, dan geeft dit een behaaglijker en comfortabeler gevoel. Hiermee kun je dan meer gezelligheid in huis krijgen. Denk hierbij aan materialen zoals velours, wol, linnen en ook katoen. Je kunt dit laten terug komen in bijvoorbeeld één of meerdere vloerkleden, sierkussens en/of plaids.
Tip #7: hout in huis
Hout is materiaal wat je super goed kunt gebruiken voor meer warmte. Hout is meer geel of bruin van kleur, en dat zijn warme kleuren. Dus met hout krijg je een warme sfeer in huis. Wel belangrijk dat je niet overdrijft met het aantal houten elementen. Kies voor 1 of 2 houtsoorten (die bij elkaar passen).
Tip #8: planten in huis
Planten geven meteen meer sfeer aan je interieur. Eén plant in je woonkamer geeft meteen al meer karakter aan die ruimte. Ik zou aanraden om zeker meerdere binnenplanten in huis te plaatsen. Je kunt zelfs denken aan een plantenhoek. Wel is het handig om te wisselen met grote en kleinere planten, en met het soort kamerplanten.
Tip #9: vintage elementen
In ons interieur zie je veel vintage objecten terug. Vintage betekent letterlijk tweedehands, en je mag pas van vintage spreken als het minimaal 30 jaar oud is. Bij vintage kun je denken aan oude kisten, tweedehands blikjes en koffers. Maar ook aan meubels zoals een apothekerskast of juist een theekastje. Door gebruik te maken van echte vintage meubels en decoratie, heb je iets unieks in huis. Uniek zijn ze, omdat er maar weinig van. Het zoeken naar vintage objecten is niet altijd makkelijk. De meeste kans voor een vintage pareltje is op een vlooienmarkt of in een kringloop.
Tip #10: zelf maken: o.a. DIY’s
Vooral met toevoegen van eigen gemaakte meubels, objecten en woonaccessoires kun je jouw eigen persoonlijke sfeer toevoegen aan je interieur. Het maken van een DIY is hier een mogelijkheid voor, maar je kunt ook denken aan het zelf timmeren van een kastje of een tafeltje. Dit geeft net even wat extra aan je interieur. Wij hebben bijvoorbeeld een zelfgemaakt tv-meubel in de woonkamer staan.
Tip #11: voeg objecten van vakantie/buitenland toe
Op vakantie en in het buitenland kom je vaak spullen tegen die je niet in je woonplaats (of vlak daaromheen) zult aantreffen. Hoe leuk is het om souveniers of accessoires mee te nemen van vakantie. Je hoeft niet meteen te denken aan spullen in de winkels of op markten, dat kan natuurlijk wel. Ook kun je denken aan schelpen van het strand of stenen van een rivier. Ik verzamelde schelpen uit Normandië en stenen uit de Ardèche. Deze krijgen dan een mooi plekje in ons interieur. Je kunt ook denken aan posters of andere wanddecoratie.
Tip #12: oude meubels een make-over geven
Kies niet altijd voor nieuwe meubels, maar kijk eerst of je wellicht een oud meubel in huis een make-over kunt geven. Vooral hout leent zich daar heel goed voor. Heb je geen meubels staan die je een update kunt geven? Dan kun je altijd op zoek gaan naar oude/tweedehands meubels om deze een make-over te geven. Vooral marktplaats is hier heel handig voor.
Tip #13: een niche (maken)
De meeste (nieuwbouw)huizen hebben rechte muren. Om ervoor te zorgen dat deze wat speelser worden, kun je kiezen voor bijvoorbeeld een niche of een hoekje waarbij de muur verspringt. Hiermee creëer je diepte in je interieur en krijg je een speelser effect. Dit heeft wel iets gezelligheid. Het wordt een soort van klein hoekje binnen een grote ruimte.
Tip #14: duurzaam kiezen
Misschien niet een tip waarmee je direct sfeer en gezelligheid in huis krijgt, maar zeker wel een belangrijke voor het inrichten van je interieur. Duurzaam kiezen betekent kiezen voor gerecyclede, tweedehands of natuurlijke materialen. Ik zou niet aanraden te kiezen voor kunststof of plastic items. Soms ontkom je er niet aan, maar bij de bewerking van deze materiaal komt o.a. veel CO2 vrij.
Tip #15: neem de tijd
Jouw interieur inrichten gezellig en sfeervol inrichten kost tijd. Neem vooral ook de tijd ervoor, en overhaast niet. Vooral als je gaat overhaasten, ga je beslissingen nemen waar je later niet achter staat.
Heb jij (één van) deze tips toegepast? Of heb je nog een aanvullende tips voor meer sfeer in een nieuw huis? Laat je het me weten in een reactie hieronder?
Wil je graag deze blog delen op Pinterest? Dan kun je daarvoor heel gemakkelijk onderstaande foto’s gebruiken: