De kringloop; je hebt er vast wel eens van gehoord. Ik kom er vaak. Ik vind het enorm leuk om tussen oude en gebruikte spullen te lopen, op zoek naar iets wat ik nog niet ken maar wat ik wel mooi vindt. Ik deel graag mijn tips om tot kringloopgeluk te komen, en daarnaast laat ik je o.a. zien welke kringloopvondsten ik de afgelopen jaren heb verzameld! Ben je nog nooit bij de kringloop geweest? Lees dan eerst deze blog, en ga daarna een kringloop. Je kunt deze tips ook heel goed gebruiken als je wel al vaker bij de kringloop komt. Lees je mee?
De kringloopwinkel
Een kringloopwinkel is een organisatie of bedrijf waar gebruikte spullen worden verkocht. De objecten worden gedoneerd door mensen die de spullen niet meer mooi, waardevol vinden of spullen die niet meer gebruikt worden. Deze afgedankte items krijgen een tweede kans, in plaats van dat ze weggegooid worden. Iedereen kan spullen inleveren bij een kringloopwinkel. Wel belangrijk dat de spullen herbruikbaar moeten zijn. De mensen die werken in de winkel, controleren de spullen en maken deze ook schoon. Als het nodig is, worden de spullen eventueel gerepareerd (vaak ook niet). Daarna komen ze in de winkel te staan en kunnen ze verkocht worden voor een klein prijsje.
In de volksmond wordt meestal de kringloop genoemd i.p.v. een kringloopwinkel.
Kringloop winkelen; tips voor kringloopvondsten!
Als je de meeste mensen vraagt, waar denk je aan bij een kringloopwinkel. Dan zul je vaak horen rommelig, smerig, saai, rotzooi enz. Toch is dat niet zo, en kun je diverse vintage pareltjes vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan vintage decoratie als oude camera’s of oude thee- en koffieblikken. Vaak vind je er een combinatie van accessoires, vintage meubels en kleding terug in een kringloop.
Een kringloopwinkel kun je gewoon binnen gaan, en de spullen die er staan kun je bekijken. En hoe leuk zou het zijn als je een kringloopgelukje vindt! Het leuke aan een kringloopwinkel is, dat er veel spullen staan die oud zijn maar vaak ook (redelijk) uniek en authentiek. Ik heb diverse tips voor je verzameld waarmee je jouw kringloopgeluk kunt vergroten. Deze tips gebruik ik zelf ook bij het shoppen in een kringloopwinkel. Ik heb ze opgedeeld in algemene tips, tips voor meubels en decoratie. Onderstaande tips zijn ook te gebruiken voor het bezoek aan een vlooienmarkt of een rommelmarkt.
Winkelen in een kringloop is zoeken naar een speld in een hooiberg. De meeste vintage pareltjes liggen niet voor het oprapen. Je moet er zeker voor zoeken. Toch kan dit voldoening geven, als je iets leuks vindt. Je zult niet iedere keer een pareltje vinden, maar soms kom je op onverwachte momenten verrassende items tegen. Je weet nooit wat je tegenkomt! Dat maakt het leuk 🙂
Algemene tips
- Voordat je naar een kringloop gaat, is het handig om even te speuren op internet. Welke kringlopen zijn er in de buurt. Bezoek gewoon eens allemaal. Bezoek niet alleen de bekende kringloop winkels zoals o.a. het Goed, maar ga ook eens naar een snuffelhal, loods of juist een klein winkeltje in afgelegen oorden/dorpen. Hoe meer rommeliger de winkel is, hoe meer kans je hebt op een kringloopvondst.
- Bezoek de kringloopwinkel op een doordeweekse dag, en ik zou kiezen voor zo vroeg mogelijk tijdstip. Dan is het niet zo druk in de winkel en kun je rustig rondlopen en snuffelen tussen alle spullen.
- Ondanks dat je jezelf wilt verrassen is het aanrader om toch een lijstje van tevoren te maken met waar je globaal naar wilt kijken. Zoals kastje niet te hoog of houten bijzettafeltje. Vooral voor beginners is een lijstje belangrijk, je kunt namelijk nogal ‘overwhelmed’ worden door wat er in de tweedehands winkel staat!
- Neem de tijd. Je kunt alleen goed shoppen in een tweedehands winkel als je echt de tijd hebt. Dus plan een kringloopbezoek als laatste van je afspraken, of plan er geen afspraken achteraan.
- Loop altijd twee rondjes in de winkel. Een 2e keer zie namelijk meer… Kijk vooral ook naar beneden en omhoog. Dit is één van de beste tips. De meeste mensen lopen één rondje.
- Vergeet ook niet om in de vitrines te kijken. Ook hier worden spullen uitgestald.
- Als je de hele winkel door bent geweest, bekijk dan kritisch de inhoud van je winkelmandje of kar nog eens. De spullen in een kringloopwinkel zijn goedkoop, hierdoor wordt de verleiding wel erg groot om veel mee te nemen. Bedenk dus bij ieder item: vind ik dit echt leuk? Heb ik dit echt nodig? Is het een toevoeging aan mijn interieur?
- Wees daarna ook kritisch op de prijs: is het echt goedkoop? Is het de prijs echt waard?
- Ga regelmatig een rondje kringloopwinkels doen. De meeste kringlopen krijgen wekelijks en soms wel dagelijks nieuwe spullen of vullen de spullen in de winkel weer aan. Om een mooi vintage meubelstuk te scoren, zul je zo af en toe een rondje moeten doen.
Tips voor tweedehands meubels
- Wil je graag een houten meubel kopen? Kijk dan goed naar houtworm. Zie je veel kleine gaatje in het hout, dat kan er op duiden dat er houtworm in het hout zit. Deze kun je beter laten staan.
- Kijk ook goed naar het soort hout. Is het echt hout? Of is het mdf of een ander vermengd hout.
- Kijk bij een houten meubel ook naar de laklaag. Deze kan namelijk nogal hardnekkig zijn. Vooral als je het meubel wilt verven, kan dit een tegenvaller zijn.
- Laat je niet afschrikken door een houten meubel welke geverfd is. Je kunt deze namelijk simpel oververven of juist het meubel kaal te maken met een verfkrabber en een verfontvetter (zoals St. Marc).
- Is een meubel erg vies of beschadigd? Ook dan kan het aantrekkelijk zijn om hem mee te nemen. Kijk goed of het frame van het meubel nog goed is, en hoe dus de kwaliteit van het meubel is. Stevigheid is hierbij belangrijk. Je kunt het meubel altijd schoonmaken, opknappen en repareren. Kleine beschadigingen kunnen zelfs het meubelstuk nog meer een vintage karakter geven. Kijk goed om jezelf de beschadigingen kunt oplossen met bijvoorbeeld verf of een schuurbeurt. Maar soms is een meubelstuk echt op. Dan is het aan jezelf om het op te knappen of niet.
- Ook een beetje roest hoeft je niet af te schrikken. Roest ontstaat bij metaal, en kan het meubel alleen nog meer mooier, unieker en meer vintage maken. Je kunt het zo laten, maar je kunt ook de roest verven zodat je het niet meer ziet. Je kunt ook proberen roest te verwijderen of te verminderen met huishoudelijke middelen.
- Zie je een bijzonder meubel? Twijfel dan niet, en neem het mee (als de prijs goed is). Kringloopschatten kom je niet 2x tegen, neem het dus gelijk de 1e keer mee. De 2e keer is het waarschijnlijk al weg. Vooral theekastjes zijn populaire items. Zie je deze in een kringloop staan? Aarzel dan niet, en neem deze mee. Maar ook retro kasten zijn erg gewild en kun je beschouwen als een kringloopschat.
Wil je het meubel opknappen? Op Pinterest vind je veel inspiratie en tips voor DIY’s en opknaptips.
Tips voor tweedehands decoratie
- Kijk goed naar de vorm van een accessoires. Laat je niet afschrikken door een lelijke kleur. Je kunt namelijk heel goed bijvoorbeeld een vaasje of een bloempot een andere kleur geven met verf of juist met spuitverf.
- In vitrines vind je vaak kleine woonaccessoires of kleine items. Vergeet deze ook niet te bekijken!
- Als iets oud is, maar van hout gemaakt is, kun je het heel goed opknappen. Vind je een item mooi, maar moet het opgeknapt worden. Bedenk dan hoe je deze vintage decoratie kunt opknappen. Ligt dit binnen jouw mogelijkheden, neem het dan mee.
- Neem altijd even een kijkje bij de oude blikken. Ieder interieur en woonstijl kan een oud blik bevatten. Je bepaalt zelf de kleur en de status. Zit er iets tussen wat je mooi vindt en bij de rest van je interieur past? Neem het dan mee.
- Bekijk ook even de vazen en vaasjes. Zie je een vaas met een mooie vorm? Je kunt zelf de kleur bepalen. Verven is namelijk altijd mogelijk. Helemaal uniek zijn de retro vaasjes en de West Germany vaas. Een retro vaasje ontdek je aan de ronde vorm(en) en de retro kleuren. Een West Germany vaas herken je aan een robuust, stevig uiterlijk en harde kleuren. Ze zijn daarnaast ook gemerkt met W-Germany of West-Germany en een driecijferig getal onderop de vaas.
- Vergeet niet om te kijken of er oude camera’s zijn. Dit vind ik persoonlijk een topper als kringloopvondst. Uiteraard voor een leuke prijs.
- Ik check ook altijd de oude koffers. Zit er een koffer bij die jij mooi vindt, en welke past bij jouw interieur? Neem hem dan mee als jij de prijs goed vindt.
- Schilderijtjes bekijk ik ook altijd. Je zult zien dat een kringloop er veel heel. Ik koop wel eens lijstjes om te gebruiken of juist om te verven, maar ook oude schilderijtjes die ik mooi vindt of die passen bij onze interieurstijl neem ik vaak mee.
- Spuitflessen en ook glazen potjes en flessen ga ik ook altijd even bekijken. Laat je niet afschrikken als deze vies zijn.
- Heb je geen zin om te verven? Kies dan alléén op basis van kleur. Welke kleur past binnen jouw interieur of kleurenpalet? Kies dan accessoires die je mooi vindt en die deze kleur hebben.
Dit zijn alléén tips voor het shoppen in een kringloop. Er wordt niet rekening gehouden met jouw persoonlijke smaak of woonstijl. Je bepaalt namelijk zelf of je iets mooi vindt of niet!
7x mijn kringloopvondsten
Ik ga ongeveer 1x per 2/3 weken naar een kringloop. Ik bezoek vaak de kringloopwinkels hier in de buurt, maar ik probeer ook wel eens wat anders. In mijn zoektochten heb ik al diverse schatten gevonden. Het wil niet zeggen dat je er rijk van wordt… Nee, ik heb het over leuke items die mijn interieur nog meer authenticiteit geven, en hiermee bijdragen aan mijn eclectische woonstijl. Ik laat je graag een aantal toppers zien die ik gevonden heb:
#1: Vintage gouden schilderijtje
#2: Vaasjes en bloempotjes
#3: Vintage koffers
#4: Vintage camera’s
#5: Vintage kruikjes en flessen
#6: Vintage wanddecoratie
#7: Vintage letterbak
Tip: combineer kringloopvondsten die oud en vintage zijn met nieuwe items.
Heb je wat aan mijn tips? En ga je ze binnenkort gebruiken als je een kringloopwinkel binnen gaat? Of heb je al eens een vintage pareltje gescoord? Laat het me weten in een reactie hieronder…
20 Reacties
Leuk! Ik ben aangestoken door mijn schoonmoeder. Het begon toen we de caravan kochten, ons bestek etc. komt ook daarvandaan.
Super leuk! En nu kom je er vast regelmatig!
Ik kom niet vaak in de kringloop, maar je kunt er pareltjes vinden
Zeker een aanrader dan! Goed zoeken en je zult wel iets leuk of een vintage pareltje vinden.
Wat een fijne tips! Mijn oma doet al zolang als dat ik mij kan herinneren (en nog steeds, ze is nu 85 jaar) vrijwilligerswerk bij de kringloopwinkel en de weggeef winkel. Dus de liefde voor kringloop items scoren, heeft ze mij altijd meegegeven. De grootste tip die ik heb? Neem de tjjd. En bezoek verschillende kringloopwinkels in verschillende omgevingen. De 1 is leuker en goedkoper dan de ander.
Super leuk! En ik deel de tip zeker met je. Tijd is erg belangrijk.
ik ga wel eens naar de kringloop voor de kinderen, voor boeken of spelletjes
Super! Ook dat haal ik daar wel.
Alleen van de prachtige foto’s in je blog word ik al blij. Kringlopen is echt superleuk. Je weet nooit wat je gaat vinden.
Super leuk om te horen! Ja kringlopen is echt leuk. Je wordt vaak verrast. Zo heb ik laatst een schoolstoeltje gescoord, onverwacht.
Wat een mooie vondsten heb je staan! Ons huis is inmiddels ook een schatkamer van kringloop- en rommelmarktvondsten. Ik ben er dol op.
Super leuk! Dat maakt je interieur echt authentiek!
Ik ga best vaak naar een kringloop, vaak wel doelbewust. Laatst had ik een nachtkastje nodig, en die had ik daar gevonden. Hij was leuk maar gewoon even een kleurtje nodig, dat had ik nog wel thuis staan. Gescoord voor €7,50 en toevallig vandaag heen geweest en 5 bloempotjes gescoord voor €5,-
Ja super leuk he! Ik laat me soms ook verrassen, maar ik heb meestal wel een soort van doel. Anders ga je een beetje doelloos rondwandelen…
Mijn man en ik kunnen uren rondneuzen in de kringloop, heerlijk! En ook wij hebben een vintage camera gevonden, hoe stoer! Ook een doos vol met oude zilveren fotolijstjes, met van die bolle glazen. En een aantal meubels.. Heerlijk als spullen een tweede leven krijgen.
Ook al zo’n liefhebber. Leuk om te horen! En idd het is heel fijn als spullen een 2e leven krijgen.
Groeten,
Gemma
Ik ben zo gek op de kringloop! Soms ga ik voor vintage artikelen maar niet altijd. Met mijn oma gaan ik altijd naar de broodfabriek in Rijswijk. Een ontzettende grote hal omgebouwd als vlooienmarkt. Helaas is dit nu al een tijd geleden wegens het corona virus.
Hi Fallon,
Super leuk om te horen! Goede tip! Als ik in de buurt ben en het mag weer, dan ga ik ook een gokje wagen.
Groeten,
Gemma
Mijn halve interieur komt uit de kringloopwinkel: serviesgoed, boeken, vazen, bloempotten, beelden, schilderijen, decoratie en gebruiksvintage, kleding, meubels, enz. Vintage spullen zijn vaak van betere kwaliteit dan nu. Het item moet van mij wel in heel goede conditie zijn, schoonmaken is goed maar geen grote reparaties. Ik maak notities van speciale dingen die ik zoek, bijv. schilderijlijst van bepaalde afmetingen, ontbrekend boek uit een serie. Vroeger of later kom ik het vanzelf ergens tegen.
Hoi Tiny,
Wat super leuk om te horen! Zo onderhand heb ik ook wel een flink deel van ons interieur gevuld met deze toffe spullen. Wat ik aan tweedehands en vintage objecten zo gaaf vindt, is dat ze (bijna) uniek zijn en zeker unieker dan de spullen uit bijvoorbeeld de Hema en Kwantum. En inderdaad, ik moet je gelijk geven dat de kwaliteit een stuk beter is! Ook ik heb een lijstje met spullen waar ik op zoek naar ben. En als je maar blijft zoeken, dan verrast het je wanneer je het tegenkomt!
Groeten,
Gemma