Een badkamer is een ruimte waar iedereen wel één of meerdere keren dagelijks gebruik van maakt. Als je een bestaand huis koopt, dan is de badkamer een gegeven die je erbij krijgt. Of je hebt nu mooi of niet vindt. Pas als het een verouderde badkamer is, zie je dat mensen de badkamer gaan aanpakken. Bij het bouwen van een huis is dat een ander verhaal. Dan heb je ineens de keuze voor een nieuwe badkamer. Je gaat dan een proces door van (eventueel) online badkamer ontwerpen tot het uitkiezen en plaatsen van de onderdelen in de badkamer. Dit proces zijn wij inmiddels al twee keer doorlopen. Van alle ruimtes in huis, vond ik de badkamer de minst makkelijke ruimte om in te richten. Dat had o.a. te maken met de beschikbare ruimte die wij hebben, deze is niet mega en we hebben ook nog te maken met een schuine wand. Ik had daarbij veel houvast aan een stappenplan die ik volgde. Deze deel ik graag met je in deze blog. Lees je mee?
Stap #1: laat je inspireren!
Een badkamer is een ruimte die je niet vaak verbouwd en/of vernieuwd. Je mag voor het kiezen en kopen van een nieuwe badkamer best wel wat tijd uittrekken. Denk daarbij niet in weken, maar vooral in maanden. Wij zijn ongeveer 3-4 maanden bezig geweest met het uitzoeken van de badkamer. De eerste stap is een simpele; laat je vooral inspireren. Laat je in de eerste stap vooral niet leiden door prijs, maar kijk vooral wat je mooi vindt. Bewaar alles wat je mooi vindt. Daarmee beperk je jezelf niet en later kun je alsnog een iets goedkopere keuze maken. Uiteraard is het wel belangrijk om te weten wat kost een badkamer. Zo kom je later niet voor een te grote verrassing te staan.
Stap #2: kijken in winkels & online
Kijk vooral in winkels, maar ook online. Ga ook eens naar een beurs toe, zoals de vtwonen beurs. Laat je vooral ook door verkopers informeren over o.a. kleuren, trends, badkamermeubels, tegels en mogelijkheden van opties voor indelingen. Meestal zijn er ontzettend veel mogelijkheden.
Stap #3: badkamerindeling
Een badkamerindeling moet praktisch, handig en mooi zijn. Toch is dat meteen best lastig. Je kunt een verkoper in de winkel vragen om het maken van meerdere indelingen. Ook kun je dit zelf proberen. Op internet en vooral op Pinterest en Instagram vind je veel voorbeelden van badkamerindelingen. Vergeet vooral ook niet om de loopruimte bij de indeling te berekenen. Ook belangrijk is dat je denkt aan het spatten van de douche, dus reken dit ook niet te krap.
Stap #4: de badkamer kopen
Als je weet wat je mooi vindt en hoe de indeling van de badkamer gaat zijn, dan kun je kijken welke spullen je daarvoor nodig bent en wat het gaat kosten. Dit kan best wel een puzzel zijn. Vooral als je een dure smaak hebt en een klein budget. Misschien duurt het daardoor iets langer, maar dan heb je wel een mooie badkamer. Je kunt er ook aan denken om tweedehands spullen te gebruiken van bijvoorbeeld Marktplaats.
Stap #5: de badkamer (laten) plaatsen
Voor het plaatsen van de badkamer en het tegelen van de tegels kun je iemand inhuren of zelf aan de slag gaan. Wij hebben het grootste gedeelte laten doen. Het tegelwerk, het installatiewerk en het stucen van de wanden hebben wij uitbesteed aan professionals. Het plaatsen van het badkamermeubel en de douchewand hebben we wel zelf gedaan. Maak een weloverwogen keuze wat je wel en wat je niet zelf gaat doen. Veel plezier met het uitzoeken van de nieuwe badkamer!