Decoreren kun je leren; die uitspraak ken je vast wel! En dat is ook zo, iedereen kan decoreren. Daar hoef je geen talent voor te hebben, je kunt het gewoon stap voor stap leren. Vandaag ga ik je vertellen over composities. Composities kun je namelijk erg goed gebruiken bij het decoreren. Hieronder lees je 10 praktische tips en basisprincipes waarmee je stoere composities kunt maken voor het decoreren van je huis. Het maken van composities is één van de belangrijkste tips op het gebied van interieurstyling, en daarom ook van grote invloed op het inrichten van je interieur. Onderstaande tips kun je toepassen onafhankelijk van je woonstijl, ze passen bij iedere interieurstijl.
Wat zijn composities?
Composities zijn groepjes van verschillende items. Zo’n groepje bestaat uit diverse objecten die in hoogte, dikte, kleur, vorm en /of dikte variëren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een aantal verschillende posters die in grootte en kleur met elkaar verschillen. Dit is namelijk veel spannender, dan bijvoorbeeld een aantal poster in hetzelfde formaat en van ongeveer dezelfde kleur. Zie hieronder ook voor een voorbeeld.
Woonkamer decoreren
Deze manier van decoreren kun je heel goed gebruiken in de woonkamer, maar in principe kun je dit gebruiken voor iedere ruimte in je huis. De woonkamer is meestal de grootste ruimte van je interieur, en verdient daarom veel aandacht. Als je kijkt waar je allemaal composities kunt gebruiken in je interieur, dan kun je denken aan de salontafel, bijzettafeltjes, tv-meubel maar ook op een kast of juist op de grond.
Kun je wel wat extra hulp gebruiken bij het inrichten van je interieur? In de online cursus interieurstyling ga ik in 6 stappen met je aan de slag om van jouw interieur een sfeervol interieur te maken.
Maar denk ook aan de vensterbanken, deze lenen zich ook uitstekend voor deze vorm van styling.
Vensterbank decoreren
Vensterbanken heb je in diverse formaten en kleuren, maar allemaal zijn ze geschikt om met decoraties in te decoreren. Je hebt smalle vensterbanken, maar ook diepe. Voor iedere soort vensterbanken kun je weer een andere manier van decoreren gebruiken. In smalle vensterbanken zul je hoge en smalle objecten kunnen gebruiken, en in diepe vensterbanken kun je ook kiezen voor diepe / brede items.
Wanddecoratie plaatsen
Je kunt zelfs aan de wand gebruik maken van composities. Daarbij is het wel erg belangrijk dat je de wanddecoratie op verschillende hoogtes plaatst, en dat ze uiteraard niet te even groot zijn.
Gebruik nooit twee dezelfde items in een compositie, probeer in ieder geval te variëren in grootte! Gebruik zoveel mogelijk items die niet hetzelfde zijn, maar wel bij elkaar passen. Het is tevens ook mogelijk om één opvallen item te gebruiken als eye-catcher
Basisprincipes bij het maken van composities
Hieronder zal ik je uitleggen hoe je composities kunt maken in je interieur. Je kunt alle tips gebruiken, maar dit hoeft niet. Ik zou wel zeker aanraden om in ieder geval een aantal te gebruiken.
#Tip 1: Kies één tint die in alle items terugkomt, dit geeft eenheid
Dit kan gewoon subtiel. Ik kies vaak voor de kleur zwart of grijs. In ieder object komt het terug, in de één wat meer dan in de ander.
#Tip 2: de plaats van de composities
Plaats de accessoires niet netjes op een rij, maar zet ze bijvoorbeeld kriskras of om een rondje. Plaats ze ook niet van groot naar klein oid, maar varieer in hoogte en daarmee in plaats.
#Tip 3: combineer oud en nieuw / vintage en nieuw
Als je een stoere compositie wilt neerzetten, dan is het aan te raden om oude items te combineren met nieuwe items of zelfs eigengemaakte elementen. Iets ouds kan vintage zijn uit een kringloop, maar kan bijvoorbeeld ook gedroogde bloemen of planten zijn.
#Tip 4: Varieer in hoogte, breedte en diepte
Het is vooral heel leuk om wanddecoratie en staande decoratie in een compositie te combineren. En daarmee meteen niet alleen voor platte wanddecoratie te kiezen, maar ook de wat diepere en bredere accessoires te gebruiken. Zoals hieronder. Dit creëert een veelzijdig beeld.
#Tip 5: Combineer met verschillende materialen
Kies vooral ook niet voor alle items in een materiaalsoort. Dus niet alleen o.a. hout, metaal, beton of glas. Je kunt een combinatie maken, hiermee krijg je spannend geheel. Hieronder worden ook diverse materialen gebruiken.
#Tip 6: Combineer met vormen
Rond, vierkant, ovaal, rechthoeking en andere vormen. Dit is het stoerst om terug te zien in een compositie. Hieronder zie je dat ook. Er is geen enkele gelijke vorm.
#Tip 7: Het mooiste is een oneven aantal
Gek genoeg, voelt een oneven aantal het meest natuurlijk in een compositie. Dus 3, 5, 7 of meer. Wel aan te raden om niet te veel accessoires bij elkaar te plaatsen. Je bepaalt zelf wanneer het ‘genoeg’ is.
#Tip 8: Varieer in kleuren
Varieer in kleuren, in de decoratie. Je kunt voor één dezelfde kleurgroep kiezen, maar diversiteit komt vanuit meerdere kleuren. Zoals het voorbeeld hieronder.
#Tip 9: Voeg minimaal 1 plantje toe
Planten leven! En brengen een bepaalde frisheid in je interieur. Hieronder zie je vier cactussen, maar doordat ze verschillende vormen hebben kan het prima.
#Tip 10: Voeg minimaal 1 kaars of waxinelichtje toe
Voor een beetje sfeer, is het wel aan te raden om één kaarsje of waxinelichtje toe te voegen.
Challenge: Ik daag jullie uit om de stoerste composities te delen via Instagram of Facebook met #stoerecomposities.
Composities van decoraties op een kast
Hieronder wil ik je graag laten zien hoe je composities kunt maken van accessoires op een kast. Of dit nu een dressoir is, of een hoge kast of een locker. Hieronder zie je inspiratie: