Hoe richt je een interieur van een (nieuwbouw)huis in?
Het is zover! Jullie (nieuwbouw)huis wordt gebouwd of is (al bijna) af, dus je kunt nu eindelijk bezig met het inrichten van een nieuw interieur. Dat is ontzettend leuk om te doen, maar ook heel spannend. Je moet zoveel keuzes maken en je hebt ook veel vragen. Welke kleuren staan bij elkaar, welke meubels vind ik mooi en vooral ook: waar moet ik in hemelsnaam beginnen als ik mijn nieuwbouwhuis wil voorzien van een sfeervol (industrieel) interieur? Daar gaan we je mee helpen! Met behulp van een ‘stappenplan inrichten interieur’ die we voor je hebben geschreven, kun je een nieuwbouwhuis maar ook ieder leeg interieur mee inrichten. Onderstaand ‘stappenplan inrichten interieur’ kun je gebruiken voor iedere woonstijl, toch zullen we in deze blog wel specifieke tips geven voor een industrieel interieur.
Een nieuw huis inrichten; waar begin je?
De vormen van het huis zijn al bekend, de ruimte, waar wat komt ook (zoals keuken, toilet, badkamer enz.). En dan is het zover; je kunt gaan beginnen met inrichten van jouw interieur. Maar waar begin je en welke keuzes maak je wanneer? We hebben 8 basisstappen voor je op een rijtje gezet. Volg het ‘stappenplan inrichten interieur’ om tot een sfeervol (industrieel) interieur te komen. De stappen zijn als volgt (klik op de stap om deze te bekijken en te lezen):
Stappenplan inrichten interieur
- Stap 1: Welke (woon)stijl vind je mooi?
- Stap 2: Kies kleuren en materialen m.b.v. een plattegrond en moodboard
- Stap 3: Kies de vloer
- Stap 4: Kies de muurbekleding
- Stap 5: Kies de raambekleding
- Stap 6: Kies de meubels
- Stap 7: Kies verlichting
- Stap 8: Kies decoratie
Vooral stap 1 en stap 2 zijn erg belangrijk, deze hebben we daarom ook uitgebreid beschreven!
Stap 1: Welke (woon)stijl vind je mooi?
Om te bepalen welk soort karakter / gevoel jij graag wilt creëren in huis, is het verstandig om eerst jouw soort (industriële) stijl te kiezen / bepalen. Deze website bevat volop tips en tricks voor een industriële woonstijl, dus zullen we adviseren om te gaan kijken welke soort industriële woonstijl bij jou past. De volgende 8 industriële woonstijlen onderscheiden we*:
Industriële stijl 1: Scandinavisch industrieel
Een Scandinavisch industrieel interieur kenmerkt zich door veel licht en de kleur wit. De basis is wit en het interieur wordt veel aangevuld met (blank) hout, natureltinten, grijs en zwart. Deze laatste kleur heeft zeker niet de overhand. Je vindt in dit interieur verder zachte kleuren (o.a. pastel), eventueel aangevuld met felle accentkleuren. In een Scandinavisch industrieel interieur zul je nooit een overvloed aan meubels en woonaccessoires tegenkomen. Less = more! Kleuren: veel wit, lichte & zachte kleuren, eventueel aangevuld met felle accentkleuren, natureltinten, grijs en zwart. Materialen: natuurlijke materialen, (blank) hout, linnen, vilt, duurzame materialen. (Hieronder zie je 2 sfeerfoto’s om deze woonstijl extra uit te lichten)
Industriële stijl 2: Vintage industrieel
Een vintage industrieel interieur mag er vooral niet te ‘jong’ uit zien. De meubelen en accessoires mogen er best wat ouder, valer / geleefder en het liefst ook gebruikt (of tweedehands) uitzien. Denk hierbij aan een houten tafel met veel gebruikssporen, zoals o.a. verfklodders, krassen, noesten of hoekjes van het tafelblad af. Vaak zie je dat er veel gebruik wordt gemaakt van de kleuren geel, oranje, bruin en/of rood. Vintage wordt ook wel ‘mooi ouderwets’ genoemd. Kleuren: geel, oranje, groen, bruin, rood gecombineerd met o.a. lichtere tinten bruin, geel en/of de kleur crème / beige. Materialen: oude / verweerde materialen, vaal / geleefd leer, baksteen, tweedehands en warme houtsoorten.
Industriële stijl 3: Landelijk industrieel
Deze woonstijl heeft een basic en pure uitstraling. Een landelijke woonstijl is comfortabel, rustig en met name knus, sfeervol en gezellig. Dit komt mede door de rustieke (en robuuste) meubels, kussens, behaaglijke plaids, veel kaarsen, houten vloeren en de lichte kleuren op de muur. De meubels mogen grof en robuust zijn. In deze woonstijl wordt veel hout gebruikt, maar ook mooie effen stoffen in natuurlijke tinten en materialen zoals wol, linnen, katoen en vachten. Het materiaal hout is ideaal om te combineren met industriële (meer kille) elementen zoals metaal en beton. Kleuren: tinten uit de natuur, zoals bruin, taupe, zand, linnen (crème / beige), grijs, groen en (vergrijsd) blauw. Materialen: doorleefd hout, linnen, wol, grof geweven stoffen, gebreide elementen, katoen, vachten en natuursteen. (Hieronder zie je 2 sfeerfoto’s om deze woonstijl extra uit te lichten)
Industriële stijl 4: Modern industrieel
Strakke lijnen en rechte hoeken kom je veel tegen in een modern industrieel interieur. De basis is rustig en minimalistisch vormgegeven. Maar met de aankleding kun je spelen met kleurrijke accessoires / meubels van luxe materialen en de meest uiteenlopende vormen. Een modern industrieel interieur herken je aan witte / felle kleuren en strakke en rechte lijnen met bijvoorbeeld beton en metaal / staal. Denk bijvoorbeeld aan felgekleurde metalen eetkamerstoelen of een rode bank. Kleuren: vooral wit, zwart en grijs al dan niet afgewerkt in hoogglans. Om vervolgens deze te combineren met felle (uitgesproken) accentkleuren zoals rood of geel. Materialen: metaal, aluminium, kunststof, chroom, glad leer of staal. En ze mogen best een beetje glanzen!
Industriële stijl 5: Stoer, ruig & rauw industrieel
Bruin, bruin en nog eens bruin. Deze kleur zie je voor namelijk in deze industriële stijl. De kleur bruin wordt in meerdere tinten gebruikt. Van chocoladebruin tot aan mahoniebruin en koperbruin. Doordat bruin een donkere kleur is en deze kleur de basis van dit interieur is, zal het je niet verbazen dat dit een donker industrieel interieur is. Voor een stoer karakter in je industriële interieur mag leer absoluut niet ontbreken in deze industriële stijl. In een stoer, ruig en rauw industrieel interieur vind je weinig poespas. Er wordt bijvoorbeeld niet veel gebruik gemaakt van decoraties. Overal het algemeen heeft deze industriële woonstijl veel donkere kleuren. Dit geeft een rauw en stoer karakter aan het interieur. Kleuren: Bruintinten en donkere kleuren. Materialen: leren en oude materialen, zoals bijvoorbeeld verroest metaal en baksteen.
Industriële stijl 6: Bohemian industrieel
In een interieur met een Bohemian karakter vind je expressieve, gedurfde elementen met veel nieuwe ideeën. Hierbij horen eigenzinnige kleuren, vintage vondsten en dierbare details van verre reizen. In de materialen, prints en dessins die worden gebruikt zie je veelal de details van deze verre reizen. Zoals houten, stoffen, borduursels en aardewerk uit India, Marokko en Afrika. De kleuren die je veel ziet zijn azuurblauw, groen- en geeltinten gecombineeerd met wit. Kleuren: kleurrijk, azuurblauw, groen- en geeltinten gecombineerd met wit. Materialen: hout, stoffen uit India, Marokko en Afrika, borduursels en aardewerk. (Hieronder zie je 2 sfeerfoto’s om deze woonstijl extra uit te lichten)
Industriële stijl 7: Chic & romantisch industrieel
Deze woonstijl herken je aan de ronde, sierlijke vormen en rustige, zachte materialen. In een romantisch interieur zie je veel hout, linnen en katoen. Door de combinatie van natuurlijke materialen en sierlijke vormen creëer je een serene sfeer. Brocant kom je veel tegen in deze woonstijl. Vrouwelijke elementen als sfeerhoekjes, brocante, pasteltinten en gebloemd serviesgoed worden gecombineerd met kalkverf, eigentijds servies en grappige details. Kleuren: donkere maar ook lichte kleuren. Pastels, roze, wit, grijs, zand, crème, oudroze, licht roze en oudgroen. Materialen: zachte materialen, hout, linnen en katoen. (Hieronder zie je 2 sfeerfoto’s om deze woonstijl extra uit te lichten)
Industriële stijl 8: Botanisch & natuurlijk industrieel
Haal de natuur in huis met deze industriële woonstijl. Haal dit gevoel naar binnen met 50 tinten groen, natuurlijke materialen en organische vormen / producten (prints uit de natuur, veel planten en bloemen, ingelijste bladeren of veren). Materialen zoals hout en rotan, groene en bruine kleuren zijn bepalend voor deze stijl. Planten zijn een belangrijk onderdeel van deze woonstijl. Geef je woonkamer makkelijk een outdoor gevoel door een scala aan planten neer te zetten (en op te hangen). Naast planten horen ook kussens met natuurlijke prints, vintage flessen, rieten manden, behang of fotolijstjes met botanische prints zoals bloemen en/of bladeren in deze woontrend thuis. Kleuren: een basis van neutrale kleuren, gecombineerd met diverse groentinten (het liefst veel!) en een aantal bruintinten. Materialen: hout, bamboe, rotan, riet, touw, beton, kokos en kruk. (Hieronder zie je 2 sfeerfoto’s om deze woonstijl extra uit te lichten)
Ga je liever voor een andere woonstijl dan de industriële woonstijl? Kijk dan eens op internet voor informatie over verschillende woonstijlen en kom erachter welke woonstijl jouw favoriet is. *Let op: dit zijn in onze ogen de belangrijkste woonstijlen. Er zijn natuurlijk nog veel meer woonstijlen die je kunt combineren met een industriële woonstijl.
Kom je erachter dat je meerdere woonstijlen mooi vindt? Probeer ze dan te combineren.
Stap 2: Kies kleuren en materialen m.b.v. een plattegrond en moodboard
Op basis van de soort woonstijl(en) die je gekozen hebt, ga je nu verder met kleuren en materialen. Vervolgens maak je dan een moodboard en een plattegrond met waar je o.a. meubels enz. gaat plaatsen. Om deze stap te doorlopen doe je het volgende:
- Kies één of twee basiskleuren
- Maak je kleurenpalet compleet
- Kies de materialen die bij de gekozen kleuren passen
- Maak een moodboard
- Maak een plattegrond
Hieronder leggen we ze kort uit. Je kunt kleuren kiezen aan de hand van het soort woonstijl(en), maar ook aan de hand van het gevoel dat kleur van je oproept. Kleuren roepen bij iedereen een ander gevoel en ieder kleur heeft een andere betekenis.
1. Kies één of twee basiskleuren
Voordat je één of meerdere basiskleuren kiest, is het verstandig om te kijken naar de grootte van je interieur. Heb je een kleine ruimte tot je beschikking? Met koele en lichte kleuren kun je dan juist meer ruimte creëren. Daarnaast is het zo dat warme of donkere kleuren naar voren komen in een ruimte en deze kleiner doen lijken. De basiskleuren nemen het grootste gedeelte van je huis is. Om je een handje op weg te helpen, hebben we verfkleuren voor je geselecteerd die je per soort industriële stijl kunt gebruiken:
Industriële stijl | Kleuren |
Scandinavisch industrieel | Morning Snow (Flexa), Wit Kleisteen (Flexa), Early Dew (Flexa), Zachtblauw (Flexa), Damp (Histor), Natural White (Vintage Paint), Warm Grey (Vintage Paint) |
Vintage industrieel | Puur Pompoen (Flexa), Spicy Yellow (Histor), Cayenne Red (Histor), Krijtverf Ochre (vtwonen), Vintage Brown (Vintage Paint), French Grey (Vintage Paint) |
Landelijk industrieel | Wit Zandstrand (Flexa), Energizing Dawn (Flexa), Urban Taupe (Flexa), Cafe Latte (Flexa), Schelp (Histor), Soft Beige (Vintage Paint), Soft Linen (Vintage Paint) |
Modern industrieel | Wit strak (Flexa), Zwart strak (Flexa), 100% Bubbels (Flexa), Kikkergroen strak (Flexa), Empire Blue (Histor), Warm Yellow (Vintage Paint), Black Velvet (Vintage Paint) |
Stoer, ruig & rauw industrieel | 100% Walnoot (Flexa), Puur Walnoot (Flexa), Spacious Grey (Flexa), Nootmuskaat (Flexa), Lei (Histor), Chocolate Brown (Vintage Paint), French Grey (Vintage Paint) |
Bohemian industrieel | Turquoise Holiday (Flexa), Fiesta Latina (Flexa), Antiekrood (Flexa), Vermiljoen (Histor), Roomwit (Histor), Dusty Olive (Vintage Paint), Old Turquoise (Vintage Paint) |
Chic & romantisch industrieel | Oud Roze (Flexa), Cotton Flower (Flexa), Shadow Pink (Flexa), Spacious Grey (Flexa), Schelp (Histor), Dark Powder (Vintage Paint), Dusty Green (Vintage Paint) |
Botanisch & natuurlijk industrieel | Puur Bamboe (Flexa), Wit Bamboe (Flexa), Iets citroengras (Flexa), Throughout Green (Histor), Schelp (Histor), Dusty Green (Vintage Paint), Forest Green (Vintage Paint) |
2. Maak je kleurenpalet compleet
Naast de basiskleuren, heb je ook kleuren nodig die in mindere mate in je interieur terugkomen. Bijvoorbeeld voor je decoratie of juist voor één bepaald meubel. Uit de bovenstaande lijst met kleuren voor de soorten industriële stijlen, zou je een paar kleuren kunnen kiezen om je kleurenpalet compleet te maken. Ik weet hoe lastig het is om dit te doen, wellicht helpen de volgende tips je bij het kiezen van bijpassende kleuren:
Tip 1: Zoek harmonie in kleuren
Harmonische kleuren zijn kleuren die het goed met elkaar kunnen vinden. De kleuren horen bij dezelfde familie (bijvoorbeeld roodtinten) of ze liggen dicht bij elkaar op de kleurencirkel – zie de kleurencirkel verderop – zoals donkerblauw en paars. Harmonische kleuren zijn toch net even anders, en we ervaren ze daarom als prettig variërend zonder te heftig te zijn.
Tip 2: Zoek contrast
Contrasterende kleuren liggen exact tegenover elkaar op de kleurencirkel. Zwart-wit is daar een voorbeeld van, maar ook paars-geel en blauw-oranje. Contrast is bijna een schokeffect en kan in een kleine ruimte te overweldigend zijn. Een andere variant van contrast krijg je door uitgesproken lichte kleuren tegenover donkere te zetten of warme tegen koude. Bekijk hiervoor ook de kleurencirkel. Durf je wel wat je knallen met een kleur? Combineer dan eens beton of grijstinten met geel. Dat knalt!
Tip 3: Ton-sur-ton kleurencombinaties
Hou je van veel kleur en wil je liever meer dan twee kleuren kiezen? Maak dan een keuze uit kleuren die dicht bij elkaar liggen, hieronder de harmonieuze kleurencombinaties genoemd (zie ook de kleurencirkel hieronder). Je kan ook voor de ton-sur-ton kleurencombinaties gaan, dit zijn kleuren met dezelfde kleurtoon en een andere hoeveelheid wit. Deze kleurcombinatie is ideaal om subtiele nuances te leggen in je interieur.
Tip 4: Selectief met dominante kleuren
Als je kiest voor één of meerdere “drukke” (lees: dominante) kleuren, is het wel verstandig om selectief te zijn met deze kleur. Dominante kleuren zijn blauw, geel, rood en groen. Hoe meer dominante kleuren je gebruikt, hoe groter de kans dat je interieur onrustig oogt. Om die onrust tegen te gaan kan je verschillende nuances van dezelfde kleur gebruiken om het geheel te kalmeren… Of één dominante kleur gebruiken en deze combineren met het oude, vertrouwde wit.
Tip 5: Kleine oppervlakte? Houd het puur. Grote oppervlakte? Meer grijstinten.
Je kan ook sleutelen aan de puurheid van een kleur. Als je geen grijstinten aan een kleur toevoegt, is hij volmaakt puur. Dit is prachtig op een kleine oppervlakte, zoals een smalle tussenmuur of het stuk muur tussen aanrecht en keukenkastjes. Tegelijkertijd kan deze puurheid overweldigend werken op een dominante muur en je ruimte zo letterlijk opslokken. Dat los je op door de kleur te vertroebelen met lichte of donkere grijstinten.
3. Kies de materialen die bij de gekozen kleuren passen
De materialen beton, staal / metaal, baksteen, leer, steigerbuizen en (oud / verweerd / ruw / onbehandeld) hout zie je vaak terugkomen in een industrieel interieur. Per soort industriële stijl zijn er verschillende materialen die de boventoon kunnen voeren, daarnaast zijn er binnen de soorten industriële woonstijlen ook nog andere materialen die erbij horen. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:
Industriële woonstijl | Materialen |
Scandinavisch industrieel | Natuurlijke materialen, (blank) hout of oud/verweerd hout, linnen, vilt en duurzame materialen. |
Vintage industrieel | Oude/verweerde materialen, vaal/geleefd leer, baksteen, tweedehands, roestig materiaal en warme houtsoorten. |
Landelijk industrieel | Doorleefd hout, linnen, wol, grof geweven stoffen, gebreide elementen, wol, katoen, vachten en natuursteen. |
Modern industrieel | Beton en (nieuw uitziend) staal / metaal, aluminium, kunststof, chroom en glad leer. |
Stoer, ruig & rauw industrieel | Leer, baksteen, roestig materiaal en hout (alles bruin en donker van kleur). |
Bohemian industrieel | Beton, baksteen, hout, stoffen uit India, Marokko en Afrika, borduursels en aardewerk. |
Chic & romantisch industrieel | (Geverfd) (wit) hout, zachte materialen, beton, hout, linnen en katoen. |
Botanisch & natuurlijk industrieel | Natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, rotan, riet en beton. |
4. Maak een moodboard
Na het bepalen van de kleuren en het kiezen van de bijbehorende materialen, kun je een moodboard maken om alles tot één geheel te laten voortvloeien. Wat is een moodboard en wat is het nut ervan? Op een moodboard verzamel je beelden, die samen een sfeerbeeld of woonstijl weergeven waarop je je inrichting kunt baseren. Een moodboard maakt je ideeën visueel. Dat is handig voor jezelf, maar ook als je advies wilt vragen in een woonwinkel of bouwmarkt. Laat je moodboard zien en mensen hebben gelijk een goed idee van de stijl die je voor ogen hebt. Je kunt een A3- of A2-papier / karton gebruiken voor het moodboard. En verzamel plaatjes van tijdschriften, reclamefolders, verfstalen uit de bouwmarkten enz. Je kunt meerdere moodboards maken als je bijvoorbeeld twijfelt over een kleur in de woonkamer. Maak bijvoorbeeld een moodboard van woonkamers met wittinten en één met donkere kleuren om zo meer inzichtelijk te krijgen of licht of donker je meer aanspreekt. Het moodboard kan je helpen bij je keuze van een kleur verf, behang, stof en/of het soort materiaal.
5. Maak een plattegrond
Na het maken je moodboard kun je gaan bepalen waar, welke kleur en materiaal naar voren gaat komen. Begin met het bepalen van de grote elementen zoals de muur en de vloer en ga vervolgens verder met de kleinere elementen als meubels en eindig met de accessoires. En dan hebben we het alleen nog maar over de kleur en het materiaal. Volg de stappen hieronder om tot een plattegrond van jouw interieur te komen: 1. Doel van het interieur bepalen Bedenk voordat je begint aan de plattegrond goed wat je wilt bereiken in je nieuwe interieur en wie hier allemaal gebruik van maakt. Aan de hand hiervan bepaal je het doel van de ruimte. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld: – Wie maakt er allemaal gebruik van de ruimte? – Welke functie(s) heeft de ruimte? – Welke bestaande meubels wil je in je nieuwe interieur toepassen? – Waar moeten eventueel nieuwe meubels voor komen? – Waar moet de nadruk in je interieur op komen te liggen? – Wat moet juist op de achtergrond aanwezig zijn? 2. Vlekkenplan maken Maak een schetsmatige plattegrond van de in te richten ruimte. Hierop ga je stapsgewijs de volgende punten onderzoeken: Routing in je interieur bepalen Geef op de plattegrond de looproutes in de ruimte aan. Dit doe je door lijnen te trekken tussen de deuren. Zorg ervoor dat deze lijnen zo kort en direct mogelijk blijven. Op deze manier ontstaat er vaak al een natuurlijke indeling in je interieur. Probeer straks bij het plaatsen van de meubels in je interieur de looproutes zo min mogelijk te verstoren. Lichtinval in je interieur bepalen Bekijk op welke plekken er daglicht naar binnen komt en waar de zon op komt ten opzichte van de ruimte. De kleur van het licht veranderd ook nog gedurende de dag. Zie wat zonlicht met je interieur en de kleuren doet. Maak van deze kennis gebruik door in je interieur bijvoorbeeld de zithoek bij het daglicht te plaatsen. Functies in je interieur bepalen In een ruimte kunnen meerdere functies bij elkaar komen. Geef grof aan op welke plek welke functies moeten komen. Dit heb je straks nodig als je de meubels gaat indelen. Het is bijvoorbeeld handig om je eettafel en buffetkast in de buurt van de keuken te plaatsen zodat je niet eerst door je hele woonkamer hoeft te lopen. Probeer de zithoek en de eethoek uit de looproute te houden zodat het niet onrustig wordt. 3. Plattegrond maken Als je een globale indeling voor je interieur hebt gemaakt kan je verder gaan met het indelen van je meubels. Het is handig om hiervoor een plattegrond op schaal te maken. Het is belangrijk dat je de juiste maten weet, anders kan de indeling in werkelijkheid anders uitvallen. Opzetten van de plattegrond Als je de maten hebt begin je met het opzetten van de muren. Daarna teken je op de juiste plekken de ramen en de deuren in de plattegrond. Denk hierbij ook aan de draairichting van de deuren en teken de rest van vaste gegevens zoals radiatoren, kolommen etc. in je plattegrond. Teken op de plattegrond de ramen, meubelen, scheidingsmuren, en andere zaken. Vergeet ook niet schilderijen of andere plekken die uitgelicht moeten worden op de plattegrond te vermelden. Zorg dat je genoeg ruimte hebt op het papier zodat je er straks nog notities bij kan plaatsen. De basis van je plattegrond is nu klaar. Maak alvast een aantal kopieën van de plattegrond om daar later de meubels in te kunnen tekenen. Als de opstelling je niet bevalt gooi je hem gewoon weg en pak je een nieuwe kopie. Zo hoef je de plattegrond niets steeds opnieuw te tekenen. Meubels in je interieur indelen Als je de basis van je plattegrond hebt getekend kun je na gaan denken over de indeling van de meubels. Kijk nog eens naar het doel van de ruimte en neem dit mee in je beslissingen. Je kunt verschillende opstellingen in je plattegrond tekenen of je kunt zelf je meubels op schaal tekenen en deze uitknippen. Deze kleinere versie van je meubels kan je op de plattegrond leggen en hiermee kan je letterlijk met de meubels schuiven. Controleer op het laatst nog een keer de volgende punten: – Is de indeling van de meubels logisch voor de vooraf bepaalde functie van de ruimte? – Is er optimaal gebruik gemaakt van het daglicht in de ruimte? – Is de looproute niet verstoord? – Is er genoeg ruimte om de meubels om langs te lopen?
Stap 3: Kies de vloer
Voor een industriële vloer zijn er diverse mogelijkheden. De volgende vloeren kun je uitstekend gebruiken in een industrieel interieur: 1. Witte, lichte vloer 2. Houten vloer 3. Betonnen / betonlook vloer 4. Gietvloer 5. Grijze vloer 6. Donkere vloer Bij het kiezen van een vloer voor in een (industrieel) interieur dien je rekening te houden met:
Grootte van je interieur
De grootte van je interieur heeft ook invloed op de keuze van je vloer. Bij een ‘kleiner’ huis of kleinere ruimte, zullen wij altijd de lichtere varianten vloeren adviseren. Voor een grotere ruimte kun je ook gebruik maken van een (donker)grijze of zelfs nog donkerdere vloer. Bij iedere soort industriële stijl hebben wij de meest geschikte vloer gekozen (zie hieronder). Als je een industriële stijl hebt gekozen, dan weet je meteen welke soorten vloeren erbij past. Kijk vervolgens naar je moodboard en de gekozen kleuren, en je kunt een keuze in de vloeren maken. Industriële stijl 1 – Scandinavisch industrieel: gietvloer, houten, witte, lichte of betonnen vloer. Industriële stijl 2 – Vintage industrieel: donkere, houten of betonnen vloer. Industriële stijl 3 – Landelijk industrieel: houten of betonnen vloer. Industriële stijl 4 – Modern industrieel: gietvloer of witte vloer. Industriële stijl 5 – Stoer, ruig & rauw industrieel: donkere of betonnen vloer. Industriële stijl 6 – Bohemian industrieel: gietvloer, witte, lichte of betonnen vloer. Industriële stijl 7 – Chic & romantisch industrieel: witte, lichte, donkere of betonnen vloer. Industriële stijl 8 – Botanisch & natuurlijk industrieel: gietvloer, houten, witte, lichte of betonnen vloer.
Stap 4: Kies de muurbekleding
Bij industriële muren denk je waarschijnlijk vaak aan baksteen en/of beton. De look op de muren die je tegen komt in fabrieken en lofts (waar de industriële van oorsprong vandaan komt), is meestal verweerd. Dit effect is in de meeste huizen niet aanwezig, vandaar dat we je een aantal tips geven hoe je dat wel kunt bereiken. Hoe je de wand verandert is afhankelijk van de stijl, de rest van de kleuren en materialen. De bakstenen muur is één van de manieren om die populaire industriële look te creëren. Nou kunnen we ons voorstellen dat je niet zomaar in je muur gaat bikken. Daarom is het zo fijn dat er te gekke alternatieven zijn, zoals behang en murals, die vaak bijna niet van een echte bakstenen muur te onderscheiden zijn. Een mural is ook een soort behang, maar dan vaak als één grote afbeelding. Hieronder zal ik alle industriële opties voor de wanden beschrijven. De volgende opties voor je muur zijn mogelijk:
- Bakstenen muur (denk aan een echte bakstenen muur, steenstrips of een look-a-like bakstenen muur)
- Betonnen muur (denk aan een echte betonnen muur, maar ook aan betonlook muur met bijv. betonlook verf)
- Geverfde muur (vooral een matte uitstraling op de muur past in een industrieel interieur, hiervoor kun je krijtverf of kalkverf gebruiken)
- Behang op de muur (vooral behang met stoere prints en botanische prints passen in een industrieel interieur)
- Panelen/tegels op de muur
Wil je meer weten over krijtverf of betonlook verf? My Industrial Interior heeft deze in het assortiment: Klik hier voor alle 30 kleuren krijtverf Klik hier voor de 4 kleuren betonlook verf
Stap 5: Kies de raambeklding
Wat betreft raamdecoratie is er veel mogelijk in een industrieel interieur. Alle soorten raambekleding zijn mogelijk bij de verschillende industriële woonstijlen, mits deze binnen je kleurenpallet past. Vooral de kleur en het soort stof spelen een belangrijke rol. Grijs en zwart zijn altijd goed! Denk bijvoorbeeld aan vergrijsde jaloezieën. Maar wat ook kan is wit. Wat je vooral niet moet doen is een vrolijk bloemetjesdessin. Naast de kleur en soort stof kun je ook spelen met industriële elementen zoals een koperen ring of houten onderlat. Wil je graag rolgordijnen voor je Scandinavisch industrieel interieur? Kies dan bijvoorbeeld voor witte of grijze rolgordijnen, maar voor een vintage industrieel interieur kun je best kiezen voor o.a. bruine of okergele rolgordijnen. En denk eraan, het gaat om het geheel. Dus kijk goed wat voor kleuren en materialen je voor de rest hebt gekozen. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden aan raambekleding; overgordijnen, rolgordijnen, plissé’s, luxaflex en nog veel meer. Hieronder heb ik omschreven welke kleuren raambekleding mogelijk zijn in de verschillende soorten industriële stijlen. Het soort en de kleur raambekleding kun je zelf kiezen.
Soorten raambekleding
– Gordijnen – Rolgordijnen – Vouwgordijnen – Jaloezieën – Shutters – Duettes – Plissés – Panelen
Stap 6: Kies de meubels
Voordat je begint met het uitkiezen en combineren van meubels, is het erg belangrijk om op zoek te gaan naar minimaal één authentiek meubel. Wat bedoelen we daarmee? Een authentiek meubel is een meubel welke eerder is gebruikt en dus tweedehands is. Het meubel kan bijvoorbeeld eerder gebruikt zijn in een loods, hal of bedrijf. Het liefst ziet dit meubel er ‘oud’ uit, dus met een gebruikt / geleefd karakter. En dan het het liefst (een aantal) decennia oud. Hiermee geef je een bijzonder gevoel aan je interieur. Een authentiek meubelstuk wordt immers niet gemaakt in grote aantallen en is daardoor uniek. Helaas is het vinden van een authentiek meubelstuk (voor een leuke prijs) wel iets minder makkelijk. Mocht je toch niets kunnen vinden, momenteel zijn er veel imitatie authentieke meubels te vinden. Toch blijft een echt authentiek meubelstuk het leukst en geeft het je de meeste voldoening.
Industriële meubels: wat heb je nodig?
Welke meubels kun je gebruiken in een industrieel interieur? Ga allereerst voor grote, grove meubels. Bijvoorbeeld, een grote leren bank, stoere fabriekslampen en een houten tafel met stalen frame. Of krukjes van metaal, een metalen eettafel, oude lockerkasten. In een industriële woonkamer kunnen de meubels niet groot en grof genoeg zijn. Al deze meubels kunnen je woonkamer wat kil maken, zorg dus als tegenhanger voor de juiste accessoires. In een industrieel interieur kom je vaak banken, stoelen, kasten en tafels met een stalen/metalen frame tegen. Afhankelijk van de substijl die je bij stap één hebt gekozen, kies je voor één meubel met stalen/metalen frame of juist voor meerdere. Hieronder heb ik een overzicht voor je gemaakt van industriële meubelen en bij welke soort industriële stijl deze goed gebruikt kunnen worden. Ook hier wil ik weer opmerken, dat het gaat om de combinatie van alle materialen, kleuren en meubelen bij elkaar. Onderstaande foto’s zijn bedoeld als industriële inspiratie en moeten niet gezien worden als “must”. Als je al genoeg industriële elementen in je huis hebt staan, kun je ook kiezen voor een variant die minder dominant aanwezig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houten meubelen of meubelen in een witte, grijze of toch juist in beige.
Stap 7: Kies verlichting
Wil je graag een industriële woonstijl creëren, maar weet je niet waar te beginnen? Start met industriële hanglampen. Door industriële lampen op te hangen, maak je een duidelijk statement in je woonkamer. Industriële hanglampen zijn grote, robuuste lampen. Ze zouden zo uit een oud fabriekspand zijn gekomen, vandaar dat veel winkels ze ook fabriekslampen noemen. Het bijzondere aan deze lampen is het ophangmechanisme. De lampen hang je op aan een stevige ketting, wat weer een stoer industrieel effect geeft in je woonkamer. Deze lampen zijn geïnspireerd op de verlichting die je veel ziet in oude fabrieken. Ze hebben een ruig en stoer uiterlijk en zijn een echte eyecatcher in je interieur. Industriële hanglampen zijn een enorme trend en in bijna iedere woonwinkel te koop. Ze bestaan in veel verschillende prijsklassen, dus goedkope industriële hanglampen zijn er ook. De meeste industriële lampen zijn te koop in zwart en antraciet, wil je graag een kleurtje meegeven aan de lamp. Dat kan! Er zijn ook lichtere exemplaren in bijvoorbeeld een crèmekleur, wit en zilver. Industriële lampen hebben vaak een grote kap die het licht één richting uitstuurt. Hierdoor zijn dit soort lampen zeer geschikt voor boven de eettafel of in de werkkamer.
Verlichtingsplan maken
Een verlichtingsplan kan je helpen om inzicht te krijgen in je lichtbehoefte en in de functie(s) die een lamp moet vervullen. Met de informatie uit het verlichtingsplan kan je vervolgens gericht op zoek gaan naar de juiste lamp. Gebruik de gemaakte plattegrond en ga gericht nadenken over de functionele aspecten van de verlichting. In feite is dit de meest belangrijke stap, omdat je stilstaat bij je lichtbehoefte en over de functie die bepaalde plekken in huis vervullen. De lichtfuncties bij een bank kunnen bijvoorbeeld lezen en televisie kijken zijn. Of bij het werkblad in de keuken: voedsel bereiden. Een bepaalde plek kan meerdere functies hebben. Noteer deze functies op de plattegrond. De verschillende functies kunnen zijn lezen, tv kijken, slapen, koken, computeren, relaxen enz. Nu kan je op de plattegrond met lichtcirkels aangeven waar het licht straks op moet schijnen. Het gaat dus niet zozeer om de precieze positie van de lamp maar meer om de specifieke gebieden die verlicht moet worden. Het soort verlichting dat je nodig hebt, is namelijk mede afhankelijk van de grootte van het gebied dat verlicht moet worden. Geef alle cirkels vervolgens een nummer. Nu duidelijk is welke plek je wilt verlichten en welke functie deze heeft, kan je gaan nadenken over het type verlichting. Begin bij lichtcirkel nummer 1 en schrijf op welk type lamp op deze positie het beste zou kunnen zijn. Indien het om een basisverlichting gaat, waarbij vooral het overzicht in een ruimte belangrijk is, kan je kiezen voor een hanglamp of plafonnière. Voor sfeerverlichting zijn tafellampen of booglampen uiterst geschikt. Maar er zijn nog tal van andere opties. Er zijn heel veel verschillende soorten industriële lampen, je hebt enorm veel keuzen! De volgende soorten industriële lampen zijn er:
- Vloerlampen
- Hanglampen
- Wandlampen
- Tafellampen
- Spots
Vloerlampen
Vloerlampen zijn ongeveer de grootste industriële lampen, misschien afgezien van enkele grote hanglampen. Vloerlampen zijn staande lampen die een aanvulling zijn op ieder interieur. De vloerlamp wordt heel vaak gebruikt als leeslamp in de woonkamer, naast bijvoorbeeld de bank of fauteuils. Een vloerlamp is een makkelijke en ruimtebesparende manier om extra licht te creëren. De lampen hebben allemaal een lang snoer, zodat ze ondanks dat het stopcontact een eind weg zit door het hele huis te plaatsen zijn. Een bijzonder aspect van een vloerlamp is dat deze eenvoudig te verplaatsen is. Daardoor kun je de ruimte eenvoudig, waar nodig, bijlichten. Uplighters zijn een speciaal type vloerlampen, die een fel, maar toch prettig indirect licht in de hele ruimte verspreiden. Zo kunnen ze bij een geringe muurhoogte een uitstekend alternatief zijn voor plafondlampen. Vloerlampen die een uplighter combineren met een zwenkbare en afzonderlijk te schakelen spot (leeslamp), zijn in kleinere huizen optimale multifunctionele lichtbronnen.
Hanglampen
Een mooie hanglamp is een echte sfeerbepaler in je huis. Boven de eettafel of in de hal, ze zijn vaak prominent aanwezig. Het uitzoeken van de juiste lamp is dan ook een serieuze zaak. Bedenk goed welke stijl en welk soort licht je wilt. Boven de eettafel is goed licht een must, terwijl op andere plekken in huis een hanglamp meer een sfeerfunctie kan hebben. Onder de hanglampen heb je eigenlijk drie groottes; groot, normaal en kleine hanglampen. Werk van groot naar klein als je hanglampen uitkiest. Verderop vind je diverse industriële hanglampen en waar ze te koop zijn. Een bijzondere lamp die ook onder de hanglampen valt is de fabriekslamp, maar ook de draadlamp.
Wandlampen
Je ziet het niet heel vaak maar daarom is deze juist leuk; de wandlamp. Een originele manier om jouw mooiste woonitems uit te lichten of juist extra sfeer te creëren op een donkere plek. De lampen zijn gemakkelijk aan de muur te bevestigen en verkrijgbaar in veel verschillende industriële stijlen, van landelijk en vintage tot aan modern. Probeer er op te letten dat je gebruik maakt van led-verlichting en bespaar elektriciteit. Afhankelijk van het gebruik en de omgeving schep je met wandlampen een lichtsetting die praktisch is of sfeervol. Wandlampen in de hal, de kamer of op kantoor trekken de aandacht en dragen bij aan een prettige sfeer in de ruimte.
Tafellampen
Heb je nog ergens een donkere hoek in huis? Of wil je een extra beetje kleur of textuur? Met een tafellamp op je dressoir of bijzettafel creëer je extra sfeer door middel van licht. Ben je echt op zoek naar helder licht om bijvoorbeeld bij te kunnen lezen? Ga dan voor een bureaulamp of een exemplaar met een dimmer, zodat je altijd het gewenste licht hebt. De tafellamp is misschien wel de meest praktische lamp in de categorie binnenverlichting. Een groot voordeel van dit lamptype is dat deze flexibel te verplaatsen is. Dit omdat de tafellamp over het algemeen licht is en alleen nog maar met de stekker in het stopcontact gestoken hoeft te worden.
Spotjes
Een voorwerp uitlichten of een mooi lichteffect creëren in een gehele ruimte doe je met spotjes. Onze opbouwspots kun je gemakkelijk aan het plafond bevestigen. Ze komen met enkele of met meerdere lichtbronnen om zoveel licht te creëren als jij wenst. Spots worden over het algemeen tot de doelgerichte verlichting gerekend. Spots zijn vaak zwenkbaar, wat betekent dat de lampenkop in verschillende richtingen gedraaid kan worden. Op deze manier kunnen spots afzonderlijk gericht worden. Het licht van de spot valt dan precies waar het ook daadwerkelijk nodig is. Wat betreft de montage zijn spots zeer flexibel. Ze kunnen zowel aan of in het plafond als ook aan de wand gemonteerd worden. Met het licht van de afzonderlijke spots kunnen nauwkeurige accenten worden geplaatst.
Stap 8: Kies decoratie
Deze stap lijkt makkelijk en snel klaar, maar niks is minder waar. Deze stap is de finishing touch van je industriële interieur. Besteed hier tijd en aandacht aan. Met de juiste accessoires geef je net even dat extra aan je interieur, waardoor alles op zijn plaats valt en je een goede balans in je interieur creëert. Hierdoor geef je net even die extra sfeer of die persoonlijke touch aan je interieur. Je huis wordt pas echt een thuis met sfeermakers. Kies altijd pas als laatste je woonaccessoires. Decoratie kies je als laatste, omdat deze makkelijk en snel is te verwisselen. Een industriële woonkamer is niet compleet zonder goede accessoires. Denk aan o.a. vloerkleden, kussens, kaarsen, een vacht op de bank en een hert aan de wand. Bij accessoires in een industriële inrichting zijn ook weer de natuurlijke elementen erg belangrijk. Ga voor stof, wol leer of hout. Een kussen met een dier, een spiegel met leren riem, een oude landkaart en/of planten. Allerlei accessoires die het goed doen in een industrieel interieur.
Tips om je decoratie te kiezen
- Gebruik het kleurenpalet en de materialen die je hebt gekozen in stap 2. Gebruik ook je moodboard bij deze stap.
- Kies decoraties niet omdat ze mooi zijn, maar kies ze omdat ze bij de rest van de accessoires passen. Kies voor kleuren die bij elkaar passen of die dezelfde (soort) kleur hebben. Je kunt daarin wel variëren met verschillende tinten van die kleur.
- Qua decoratie wordt in een industrieel interieur alles vrij sober gehouden. Er zijn geen honderden potjes, planten, kaders, beeldjes… te vinden. Less is more is hier het motto.
- Kies accessoires van groot naar klein. Van grote accessoires heb je minder nodig dan kleine accessoires. En als je een groepje accessoires maakt, zorg dan voor verschil in hoogtes. Varieer met grote en kleine decoratie.
- Koop niet van alles twee stuks. Veel mensen hebben de neiging om van alle accessoires twee exemplaren te kopen. Twee vazen naast elkaar, twee kandelaars enzovoort. Je zult merken dat het een veel spannender geheel wordt wanneer je in groepjes van drie (of een ander oneven getal) werkt. Het is goed om beide te combineren; dus setjes plaatsen en groepjes van enkele oneven aantal accessoires.
- Zet kleine accessoires in een glazen box of onder een stolp. Heb je veel kleine accessoires? Zet ze in een mooie glazen box of onder een glazen stolp. Hierdoor wordt het minder rommelig en maak je de items nog meer speciaal.
- Leg boeken neer. En dan het liefst je mooiste boeken, want dat ziet er natuurlijk het leukste uit. Ook kun je een stapeltje tijdschriften in je kast leggen voor de sfeer. Boeken en tijdschriften kunnen ook functioneren als een soort onderlegger. Zet er bijvoorbeeld een klokje, plant of ander decoratief item op. Ook kun je met de boeken spelen door een deel horizontaal te leggen en een deel verticaal.
Ga nu niet als een dolle aan de slag met alle decoratie, maar begin bij één hoekje, tafeltje of vensterbank. En begin bijvoorbeeld met het clusteren van decoratie die al in huis staat, maar misschien wel verspreidt in je interieur staat. Haal in ieder geval de helft van alle setjes decoratie uit elkaar en probeer deze eens te clusteren met elkaar. Let daarbij wel op het verschil in hoogte en breedte. Succes!
2 Reacties
wat een superuitleg!
Bedankt! Hopelijk heb je er wat aan!
Groeten,
Gemma