Wil je ook betere interieurkeuzes maken voor een sfeervol interieur? En een sfeervol interieur; wie wil dat niet?! Toch merk ik dat veel mensen dit lastig vinden. Welke kleuren kies je bij elkaar voor een sfeervol geheel, waar (her)plaats ik mijn meubels of met welke decoratie kan ik mijn interieur nog meer sfeer geven? Vandaag ga ik je daarbij helpen met de 8 GRATIS praktische interieurtips waarmee je een sfeervol interieur creëert. Lees vooral mee!
En ga ook meteen de tips in de praktijk brengen, om zo te oefenen met het inrichten van je interieur!
Sfeervol interieur inrichten
Wat is sfeervol? En hoe ziet dat eruit. Een sfeervol interieur is heel persoonlijk, en doordat iedereen een andere smaak heeft dan de anders, vind je niet iedere interieurinrichting mooi. Toch kun je een interieur die niet je smaakt is, toch wel sfeervol vinden. Je ziet dat het klopt, dat er balans is in het interieur en dat de kleuren, materialen, meubels, verlichting en accessoires bij elkaar horen en passen. Sfeervol wordt ook vaak omschreven als knus, gezellig en gemoedelijk.
Interieur inrichten of interieur styling?
Vaak wordt gedacht dat het inrichten van een interieur hetzelfde is als interieur styling! En dat is voor het grootste gedeelte ook zo! Waar interieur styling gaat om een bestaand interieur net even wat meer / anders neer te zetten (te stylen). Gaat het inrichten van een interieur om het gehele plan. Je denkt daarbij ook na over het mogelijk veranderen / kopen van (nieuwe) meubels, een vloer, raambekleding enz. Eigenlijk is interieurstyling een onderdeel van het inrichten van je interieur. Met interieurstyling ga je meubels, kleuren, materialen en decoratie zo samenbrengen dat ze een geheel vormen, en waarbij je een persoonlijk karakter geeft aan jouw interieur.
De interieurtips voor sfeervol interieur
Voor het beste resultaat volg je deze tips in de aangegeven volgorde als een soort van stappenplan. De onderstaande interieurtips kun je gebruiken om de juiste interieurkeuzes te maken voor een sfeervol interieur:
- Kies je woonstijl
- Kies kleuren en materialen die je mooi vindt
- Bepaal welke kleuren en materialen bij de woonstijl passen
- Bepaal de functie per kamer
- Bepaal de driehoek van vloer, muur en raambekleding
- Het neerzetten van de meubels
- Bepaal welke verlichting je nodig hebt bij de meubels en ruimtes
- Kies de decoratie (oud, bestaand en nieuw)
Hieronder leg ik ze allemaal uit, en laat ik ook inspiratiefoto’s zien.
#1. Kijk welke woonstijl bij jou en je (nieuwe) interieur past.
Begin bij het begin. Je gaat eerst weer kijken welke woonstijl jij mooi vindt en/of past bij jouw interieur. Ik heb 7 woonstijlen voor je. Dit zijn de volgende:
- Bohemian woonstijl
- Botanische woonstijl
- Industriële woonstijl
- Landelijke woonstijl
- Modern / design woonstijl
- Romantische woonstijl
- Scandinavische woonstijl
#2. Kies kleuren en materialen voor je interieur die je mooi vindt
Gebruik de volgende 3 stappen die horen bij het kiezen van kleuren en materialen:
- Stap 1: Kies één, twee of drie basiskleuren
- Stap 2: Kies kleuren die erbij passen, maar niet de basis vormen
- Stap 3: Kies de materialen die bij de gekozen kleuren passen
Als je deze stappen volgt, zul je kleuren en materialen kunnen kiezen. Er zijn twee soorten kleuren; nl. koude kleuren en warme kleuren. Kleuren met een gele ondertoon zijn warme kleuren. Denk bijvoorbeeld aan geel, oranje en rood. Maar ook mosterdgeel, roodoranje of roodpaars. Koele kleuren hebben een blauwe ondertoon. Denk bijvoorbeeld aan paars, uiteraard blauw en groen. Maar ook blauwpaars, blauwgroen en geelgroen.
Kijk eerst naar de grootte van je interieur. Bij een kleinere ruimte passen koelen / lichte kleuren voor een meer ruimtelijk gevoel. Gebruik je warme / donkere kleuren, dan lijkt de ruimte kleiner. Hou hier rekening mee!
#3. Bepaal welke kleuren en materialen bij de woonstijl past.
In een eerdere tip (hierboven) heb je de mooiste kleuren en materialen gekozen. Nu ga je kijken welke passen bij je woonstijl, en vooral ook welke bij elkaar passen.
- Stap 1: Maak een moodboard
- Stap 2: Maak een plattegrond
Door het maken van een moodboard met het gevoel wat je wil creëren, krijg je inzicht in je stijl. Daarna maak je een plattegrond, en kun je kleuren inkleuren in de plattegrond. Je kunt bijvoorbeeld een plattegrond van de beneden- en bovenverdieping maken.
Maak één plattegrond, en kopieer deze een aantal keren. Zo kun je verschillende kleurencombinatie van basis- en accentkleuren proberen.
#4. Het bepalen van de functie per kamer via een plattegrond
Je hebt de kleuren nu in de plattegrond staan. Het mooiste zou zijn als je de kleuren hebt ingekleurd. Waarschijnlijk heb je diverse ruimtes in je interieur. Bepaal nu per kamer de functie van deze ruimte. Dit heeft namelijk ook wel effect op de verdere keuzes die je gaat maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende functies:
- Werken
- Eten
- Koken
- Wassen
- Relaxen
- Spelen
- Lezen
- Slapen
- TV kijken
- Opbergen
Zet de desbetreffende functies ook in de plattegrond.
#5. Het bepalen van de driehoek vloer, muur en raambekleding
De kleuren en functies van de ruimtes heb je nu gekozen, en je hebt een moodboard en plattegrond. Nu je weet waar welke kleur komt en welke functies jouw ruimtes hebben, kun je gaan bepalen wat je gaat doen als op de vloer en welke raambekleding je kiest. Vooral de functie is ook erg belangrijk bij het bepalen van wat er gebruikt wordt als raambekleding bijvoorbeeld. Wil je in de slaapkamer goed kunnen slapen, dan is donkere raambekleding wel erg belangrijk.
De 3 elementen vloer, muren en ramen moeten in balans zijn. Geef je er één een donkere of dominante kleur, kies dan voor de anderen voor een neutrale kleur.
#6. Het neerzetten van de meubels in je interieur
Nu ga je in de plattegrond de meubels neerzetten. Je kunt dit gelijk in je interieur doen, maar je kunt ook eerst de plattegrond hiervoor gebruiken. Maak miniatuur afbeeldingen van de meubels in je interieur, en knip deze uit. Dit is vooral handig doordat je er makkelijk mee kan schuiven. Als je de meubels gaat indelen, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende maten
- Je hebt 60 cm nodig om je eetkamerstoel naar achteren te schuiven, zit er een wand achter de tafel? Zorg dan dat de tafel minimaal 100 cm van de wand af staat.
- Voor een zitplek aan de eettafel heb je minimaal 60 cm per persoon nodig.
- De afstand tussen je zitplek en de salontafel moet minimaal 40 cm zijn.
- Houd 60 cm vrij tussen meubels om er langs te kunnen lopen.
- Vuistregel voor de afstand tussen de zitplek en de tv is: 5 x de grootte van het beeldscherm.
- Een zithoek mag niet groter zijn dan 5×5 meter.
#7. Bepaal welke verlichting je nodig hebt bij de meubels en functies
Verlichting is belangrijk in je interieur. Ga nu kijken welke verlichting past bij de functies in je interieur. En bepaal ook hoe sterk het licht is en moet zijn. Door de verlichting als grote / kleine cirkels te tekenen in je plattegrond, zul je zien waar je in je interieur meer licht nodig hebt. De kleine cirkels zijn voor de sfeerverlichting, en de grote cirkels zijn voor de functionele / wat fellere verlichting. Maak de cirkel zo groot, als dat je verwacht dat het licht gaat reiken. Geef ook bij de cirkels aan welke soort lamp je gaat gebruiken. Je hebt de volgende soorten verlichting:
- Vloerlamp
- Hanglamp
- Tafellamp
- Wandlamp
- Plafondlamp
- Spots
Na het intekenen van de verlichting, kan het zijn dat je weer iets moet / gaat veranderen in het plaatsen van de meubels. plak daarom de meubels nog niet vast op de plattegrond, maar pas nadat je er zeker van bent!
#8. Het kiezen van de decoratie
Je hebt bestaande decoratie. Haal deze allemaal uit je interieur, en plaats deze op tafel of op de grond. Je gaat nu kijken welke woonaccessoires nog passen bij je (vernieuwde) woonstijl en de gekozen kleuren. Maak nu drie groepjes van de accessoires:
- De woondecoratie die blijft
- De woondecoratie die misschien blijft
- De woondecoratie die weggaat
Alleen de woondecoratie die past bij je woonstijl en (nieuwe) kleuren / materialen, ga je weer gebruiken. De rest kan je nog even bewaren, maar de woondecoratie die er niet bijpast kun je weg doen of je kunt er plannen voor maken om deze een 2e leven te geven door deze bijvoorbeeld te verven.
Ga nu vooral ook shoppen voor nieuwe decoratie. Maak een foto van je bestaande decoratie, jouw moodboard, kleuren en plattegrond als je gaat shoppen. Zo heb je jouw interieur altijd bij de hand. Veel succes!
Gebruik voor het plaatsen van de (nieuwe) woonaccessoires composities. Lees ook: composities van van decoratie in je interieur.