4 jaar geleden kochten wij een vloerkleed voor ons nieuwe huis en interieur. Het werd een lekker zacht vloerkleed die wel wat hoogpolig was. Voor dat moment was een mooie aanvulling op ons Scandinavisch industrieel interieur. Nu, 4 jaar later, zijn we erachter dat het praktisch gezien toch een wat minder makkelijk vloerkleed is. Onze kinderen gebruiken hem als afvalbak en met vlekken is het kleed niet makkelijk schoon te krijgen. En dan heb ik ook maar niet over de muffe geur van het kleed. Kortom, tijd voor nieuwe! En uiteraard ook weer een stoere, maar wel ander vloerkleed. Vandaag laat ik zien welke stappen je kunt volgen bij het kopen van een vloerkleed; inclusief welke soorten vloerkleden er zijn en wat dit doet met de uitstraling in huis. Lees je mee in de tips voor het kopen van een vloerkleed?
In deze blog beschrijven we hoe je met diverse stappen een nieuw rechthoekig vloerkleed kunt kopen voor de woonkamer. Een rechthoekig vloerkleed is het meest gekochte formaat vloerkleed en daarom focussen we in deze blog daarop.
Stappenplan kopen vloerkleed
Hieronder lees je welke stappen je kunt nemen voor het aanschaffen van een geschikt vloerkleed voor jouw interieur:
Stap 1: welke functie krijgt het vloerkleed?
Voordat je aan de slag kunt gaan met afmetingen en kleuren van het vloerkleed, is het heel belangrijk om te bepalen wat de functie van het vloerkleed wordt. Om je een handje op weg te helpen, zullen we je vertellen wat de belangrijkste functies van een vloerkleed zijn:
- Warmte brengen in je interieur (meer sfeer / knusheid);
- Voor een betere akoestiek (bijv. geluidsdemping);
- Decoratief; je woonkamer aankleden;
- De zachtheid voor aan je voeten o.a. of voor bijvoorbeeld spelende kinderen.
Stap 2: het formaat bepalen
Een vloerkleed zorgt voor verbinding en meer sfeer in je interieur, als je het juiste formaat koopt. Als je een vloerkleed koopt om te gebruiken in de woonkamer, is het belangrijk dat de salontafel er in ieder geval bovenop komt te staan. We adviseren om het vloerkleed te laten verbinden door of het vloerkleed onder een stoel / bank te zetten. In ons geval hebben we gekozen om het vloerkleed te verbinden door het vloerkleed onder bank te plaatsen, de salontafel erop en één van onze fauteuils. Hieronder zie je een foto.
Je zult zien, dat als je niet het vloerkleed ergens onder legt maar gewoon los dan is er geen verbinding in je interieur en zal het een los element worden. En dat is juist niet wat je wil! Kijk daarom goed waar je het vloerkleed wilt neerleggen en hoe groot het kleed dan moet zijn. Een methode om te meten wat je mooi vindt, is bijvoorbeeld met a4-papiertjes. En dan vervolgens opmeten hoe breed en hoe lang het vloerkleed moet zijn. De meest gebruikte maten voor een vloerkleed zijn:
- 160 / 170 x 230 / 240 cm
- 200 x 300 cm
- 250 x 350 cm
Stap 3: de kleur bepalen van het vloerkleed
Welke kleuren passen bij de rest van je interieur? Dit is belangrijk voor de keuze van je vloerkleed. Je kunt hier eventueel een moodboard voor gebruiken. Of je kunt kijken wat de meest voorkomende kleuren van je woonkamer en welke kleur / kleuren zouden daarbij passen. Om diversiteit in je interieur te krijgen, is het van belangrijk om wel een dezelfde soort tint te kiezen van de kleur die je moet vindt. Maar we adviseren altijd om niet precies dezelfde kleur te kiezen. Door bijvoorbeeld meerdere tinten groen te gebruiken, geef je meer diversiteit aan je interieur. Als je voor alles dezelfde kleur (groen) gebruikt, zou het een saai geheel worden.
Tip: je kunt ook kiezen voor meerdere kleuren in je vloerkleed!
Stap 4: kies jouw woonstijl voor het vloerkleed
Nu de kleur bepaalt is, is het handig om te bepalen welke sfeer het vloerkleed moet uitstralen. Stoer, natuurlijk, landelijk, botanisch, bohemian, modern of toch romantisch? Naast de kleur bepaalt de woonstijl van het vloerkleed ook zeker het uiterlijk van het vloerkleed.
Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor een groen met wit vloerkleed gecombineerd met een vintage uitstraling. Zie ook hieronder:
*Het vloerkleed op de foto is gekocht bij Volero en deze blog is niet gesponsord!
Stap 5: de hoogte bepalen van het vloerkleed
Hoogpolig of toch laagpolig? Iedere hoogte van een vloerkleed heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een hoogpolig vloerkleed geeft veel warmte in je interieur, maar ook veel zachtheid. Daarnaast is het super fijn aan je voeten. Heerlijk om even met je blote voeten in een hoogpolig vloerkleed te zitten. Toch zit er ook wel een groot nadeel aan, in een hoogpolig vloerkleed blijft veel rommel zitten en ook is het lastiger schoon te maken dan een laagpolig vloerkleed. Een voordeel van een laagpolig vloerkleed is dat het makkelijker schoon te maken is, maar ook dat een strakkere uitstraling geeft dan een hoogpolig vloerkleed. Een hoogpolig vloerkleed geeft meer warmte en past uitstekend in een landelijk en/of naturel interieur.
Hieronder zie je een voorbeeld van een laagpolig tapijt (Zuiver, verkrijgbaar bij vtwonen)
Stap 6: de vloerkleden gaan bekijken
Mijn advies is, om altijd vloerkleden in het echt te gaan bekijken! Kleuren kunnen op internet anders zijn dan bij jouw thuis, tevens speelt lichtinval en de combinatie met de andere meubels ook mee. Bij sommige webshops kun je ook samples van de vloerkleden opvragen, dit is ook super handig! Bijvoorbeeld als je niet veel tijd hebt om te gaan winkelen.
10x stoere vloerkleden voor een industrieel interieur
Uiteraard willen we je graag een handje helpen bij een keuze voor een stoer vloerkleed, daarom hebben we er 10 opgezocht.