Ik mag graag even bij de kringloop kijken. Ik kan er zelfs weggaan zonder iets, maar ik moet zeker 1x per maand even bij de kringloop bij ons in de buurt kijken. Vaak kijk ik bij de blikjes en fotolijstjes, maar ik sla ook zeker de vaasjes en vazen niet over. Ik kijk dan vaak naar de vorm en grootte, want de kleur kun jezelf mee aan de slag. Zo heb ik al vele vaasjes een make-over gegeven met een likje verf. Daar zijn trouwens de testers van flexa heel handig voor. Vaasjes met een mooie vorm, gaan dan ook vaak mee… Ik laat je vandaag een aantal voorbeelden zien! Kijk en lees je mee?
Vaasjes verven
Het is helemaal niet moeilijk om vaasjes te verven. Je dient een aantal basisstappen te volgen, en dan heb je binnen een mum van tijd ‘nieuwe’ vaasjes. Het ideaal om vaasjes een make-over te geven. Dus kijk op zolder of bij de kringloop, voor vaasjes met een mooie vorm en grootte. Vervolgens kun je ze een make-over geven. Wat heb je nodig?
- Diverse vaasjes in alle maten, vormen en kleuren
- Verf: dit kunnen verschillende soorten verf zijn zoals krijtverf maar ook de testers van Flexa kun je hier ideaal voor gebruiken. Je kiest zelf welke kleuren je hiervoor gebruikt. Ik gebruikte restjes verf die nog had staan.
- Licht schuurpapier zoals korrel 120/180
- Een roller en kwast
- Alcohol
- Varnish
Stap 1: maak de vaasjes schoon
Voordat je kunt gaan verven, is het belangrijk om de vaasjes schoon te maken met bijvoorbeeld afwasmiddel. Na het schoonmaken, droog je de vaasjes.
Stap 2: schuren van de vaasjes
De vaasjes kunnen wel wat glad zijn, waardoor de verf niet zo goed hecht. Dus ga nu eerst de vaasjes schuren met een lichte korrel. Zoals 120/180. Hierdoor worden de vaasjes ruwer, en zal de verf beter hechten. Na het schuren maak je de vaasjes schoon met alcohol. Je droogt de vaasjes vervolgens af.
Stap 3: verven van de vaasjes
Je kunt nu de vaasjes gaan verven. Ik begin meestal met een roller of met een Flexa tester. Dit gebruik ik voor de grotere vlakken en de onderdelen van de vaas die makkelijk te verven zijn met een roller. Voor de kleine hoekjes/randjes gebruik ik een kwast. Je hebt dus een roller en kwast nodig. Meestal moet je de vaasjes 2/3 verven om ervoor te zorgen dat de verf dekkend is. Ik gebruik meestal de testers of krijtverf. Het voordeel hiervan is, dat deze verf binnen 2 uur oververfbaar is.
Stap 4: eventueel beschermen met varnish
Het nadeel van muurverf of krijtverf is dat deze kwetsbaar is. Dus om te beschermen, kun je het beste wax of varnish gebruiken. Wil je graag een matte uitstraling, dan gebruik je varnish met matte uitstraling. Maar je hebt ook varnish met een glanzende uitstraling. Hierdoor gaan je vaasjes nog meer stralen.
Groene vaasjes & terracotta vaasjes
Okergele vaas
4 Reacties
Hoi, ik wil een paar vazen verven en deze ook gebruiken om verse boeketten in te zetten.
Welke verf gebruik ik dan het best? Ik zie op je foto buitenlak staan. Is deze het beste bestand tegen water? En dan daarna met varnish eroverheen, of is dat alleen nodig bij muur- of krijtverf?
En kan krijtverf sowieso nat worden, of is dat niet mogelijk. En wat bedoel je met Flexa testers?
Hoi Karen,
Met buitenlak hoef je niet na te behandelen. Dat moet je wel doen bij muur- en krijtverf, dit kan beter niet nat worden. De Flexa testers zijn de muurverf testers uit de bouwmarkt. Succes!
Groeten,
Gemma
Hi
Ik wil een zwarte cement vaas wit maken, kan het gewoon met muurverf denk je? Moet er een primer onder of gewoon zo?
Hoi Jantine,
Ik zou inderdaad voor de hechting wel primer gebruiken. Je kunt het ook zonder primer doen, maar dan heb je het risico dat de vaas bij ieder stootje er tegen de verf kan beschadigen. Ik doe dat meestal zonder primer, maar meer omdat ik weet dat dit waarschijnlijk niet de laatste keer is dat ik het verf.
Succes!
Groeten,
Gemma