Je kent het vast wel… Het is zomer en heerlijk warm. Dan blijven de meeste mensen toch wel even wat langer buiten zitten. Wij ook. Of je nu een klein terras, balkon of een grote tuin hebt. Het is heerlijk om s’avonds bij warme temperaturen nog buiten te blijven zitten. Maar zodra het donker wordt, is het toch wel handig om dan wat buitenverlichting te hebben. Uiteraard kun je ook een paar kaarsen aan doen, maar een of meerdere tuinlamp(en) heb je zeker wel nodig. In deze blog wil je daarmee op weg helpen. Er is namelijk zoveel te vinden, als het gaat om verlichting voor buiten. In deze blog geef ik je tips en tricks waarmee je jouw ideale tuinverlichting kunt uitkiezen. Kijk en lees je mee?
Bron foto header: Nordlux
Hoe kies je de meest ideale verlichting voor de tuin?
Net zoals met lampen voor binnen, heb je voor tuinverlichting ook ontzettend veel keuze. Daarom help ik je graag met een aantal stappen die je kunt doorlopen als je lampen voor buiten gaat aanschaffen.
#1: Sfeerverlichting buiten of functionele lampen?
Belangrijk om eerst te bepalen welke soort verlichting je allemaal wilt hebben. Meestal zie je dat er voor 25% gekozen wordt voor functionele lampen buiten. Denk bijvoorbeeld aan een lamp bij de voordeur en achterdeur. De rest bestaat meestal uit sfeerverlichting. En geef toe, dat staat toch ook erg sfeervol!
#2: Waar plaats je de buitenlampen?
Eigenlijk gaat de eerste stap wel deels hand in hand met de vorige stap, de plaats van de lampen bepaalt heel vaak of het gaat om functionele lampen of juist meer om sfeerverlichting. Vaak zijn de functionele lampen al wel snel uitgezocht en hebben deze een plaats gevonden. Sfeerlichting daarentegen gaat wat minder snel. Stel jezelf vooral de vraag: waar zou ik meer sfeer op mijn terras of in mijn tuin willen hebben. Zijn er bepaalde delen van de tuin die ik graag wil uitlichten? Vaak zie je rond het terras veel tuinverlichting voor meer sfeer ontstaan, maar ook bijvoorbeeld langs een tuinpad.
Deze blog richt zich verder alleen op de sfeerverlichting voor de tuin.
#3: Soorten sfeerverlichting
Ik wil je graag laten zien welke soorten tuinlampen er allemaal zijn. Dit is slecht een gedeelte van het totaalaanbod wat er te vinden is. Hieronder zie je de meeste gebruikte soorten lampen die mensen in de tuin of op het terras gebruiken:
Lichtslinger
Wil je snel wat sfeer in je tuin, als het donker is? Dan is een lichtslinger heel handig. Het is een slinger met meerdere lampjes eraan. En door zijn lengte heb je veel kleine lampjes over een groot stuk van de tuin of terras.
Hanglamp
Niet alleen in huis, kun je een hanglamp gebruiken. Buiten zeker ook. Vaak is de hanglamp wel iets kleiner, maar ook boven de tuintafel kun je een grotere hanglamp.
Tafellamp
Een tafellamp kun je gemakkelijk op een tafel buiten gebruiken, en bijvoorbeeld ook op een bijzettafeltje. Het gemak van dit lampje is, dat je hem zo weer kunt verplaatsen. Hij neemt tevens niet veel ruimte in.
Vloerlamp
Ook buiten zie je dat er vloerlampen gebruikt worden. Vaak zijn dit kleinere vloerlampen dan die je binnen, bijvoorbeeld in de woonkamer ziet. Je kunt bijvoorbeeld diverse kleine en lage vloerlampen langs een pad gebruiken.
Wandlamp
Aan de muur en wand kun je ook kleine lampen als decoratie en sfeer plaatsen. Het mooie van een wandlamp is vaak, dat er boven en onder het lampje licht uitstraalt. Dit geeft een leuk effect.
Als laatste tip, wil ik je meegeven dat de grootte van de lamp wel belangrijk is. Maar niet zo erg als in huis, doordat je in de openlucht de verlichting plaatst, mag de verlichting best iets grootser zijn. Als je op een overdekt terras lampen wilt, is het wel handig om beter te denken om de grootte van de lamp. Te groot is niet mooi, maar te klein zeker ook niet.
Inspiratie voor verlichting in de tuin
Hieronder zie je nog meer inspiratie voor lampen in de tuin en op het terras:
Tips voor tuinverlichting
Hieronder zie je een aantal tips voor diverse soorten lampen voor buiten. Als je meer wilt weten over een buitenlamp, dan klik je op de foto en dan kom je meteen terecht bij de webshop die deze lamp verkoopt.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Heb je wat aan deze tips voor het kiezen van buitenlampen gehad? Heb je zelfs ook nog meer tips? Of heb je juist vragen? Laat je het me weten in een reactie hieronder?
Deze blog bevat enkele affiliate links.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
10 Reacties
Die op de eerste foto zou ideaal zijn voor mij aan de zijkant van mijn woning. Ik heb een hoek woning en dat stukje is nogal donker.
Dan is dat idd wel handig en mooi ja!
Wij hebben sinds kort tuinverlichting op zonne-energie, daar zijn we erg blij mee. Het geeft heel veel sfeer.
Absoluut, en ook nog handig! Niet in de weer met stroom of batterijen!
Wij hebben zo’n lichtsnoer en een paar windlichten staan, maar vind het altijd wel lastig om dat een beetje leuk aan te kleden zonder dat je direct weer een hoop geld kwijt bent.
Dat snap ik. Ik zoek ook vaak even naar hacks op het internet. Daar haal ik ook veel ideeën vandaan.
Wij wonen in een hofje met twee-onder-een-kappers en een aantal vrijstaande huizen die onder architectuur zijn gebouwd. Nieuwbouw, dus al snel was er een kopersvereniging. Waarin werd besluiten dat de buitenlampen (in ieder geval bij de voordeur maar liever ook achter bij de openslaande deuren op twee verdiepingen) hetzelfde moesten zijn. Van die lantaarns. Inmiddels zijn we 21 jaar verder en vallen ze zowat uit elkaar. Ik vind de lampen op de eerste foto (en later boven kopje 3, want dat zijn dezelfde toch?) erg mooi! En zo’n slinger zou ik ook heel gezellig vinden in de tuin.
Ja, die zijn inderdaad mooi!
Ik vind zo’n slinger altijd erg gezellig staan. Zelf heb ik een aantal sfeer lampen op mijn balkon
Heel gezellig!